Peter Debye

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peter Debye

Petrus Josephus Wilhelmus Debije (24 Maret 18842 November 1966) inggih punika salah satunggaling kimiawan fisika Belanda-Amerika Serikat. Sasampunipun dados warga negara Amerika Serikat, piyambakipun ngéwahi namanipun kanthi resmi dados Peter Joseph William Debye.[1]

Peter Debye pikantuk Penghargaan Nobel bidang Kimia rikala taun 1936 kanggé sumbanganipun babagan struktur molekul, mliginipun kanggé karyanipun wonten ing momen dipol lan difraksi sinar X.

Pagesangan[sunting | sunting sumber]

Peter "Pie" Debije miyos wonten ing Maastricht, lan sabibaripun nglampahi pendidikan wonten ing sekolah sakitaripun, piyambakipun wiwit sinau wonten ing Universitas Aachen Aachen, Jerman, antawis 30 km saking Maastricht (1901). Piyambakipun sinau babagan matematika lan fisika klasik, lan nalika taun 1905 pikantuk gelar bidang teknik elektro. Nalika taun 1907 piyambakipun nerbitaken artikel kapisananipu, sawijining solusi matematis ingkang saé kanggé perkawis ingkang nglibataken arus kisaran. Wonten ing Aachen piyambakipun sinau kaliyan fisikawan teoretis Arnold Sommerfeld, ingkang lajeng ngandharaken bilih penemuan paling pentingipun inggih punika Peter Debye.[2]

Nalika taun 1906 Sommerfeld nampi pangangkatan wonten ing München lan Debije dipunangkat minangka asistenipun. Piyambakipun pikantuk gelar PhD kanthi disertasi babagan tekanan radiasi rikala taun 1908. Nalika taun 1910 piyambakipun mandhapaken hukum radiasi Planck kanthi migunakaken cara ingkang dipunakoni Max Planck langkung sederhana tinimbang caranipun piyambak.

Nalika Albert Einstein dados profesor wonten ing Praha rikala taun 1911, Debije pikantuk gelar profesor saking Zürich. Lajeng pindhah dhateng Utrecht rikala taun 1912, Göttingen wonten ing taun 1913, wangsul dhateng Zurich taun 1920, dhateng Leipzig taun 1927 lan dhateng Berlin nalika taun 1934, ing pundi piyambakipun dados direktur bagéyan fisika wonten ing Institut Kaiser Wilhelm. Nalika taun 1935 piyambakipun dipunanugrahi Medali Lorentz. Wiwit taun 1935 dumugi taun 1937 piyambakipun minangka pamimpin Deutsche Physikalische Gesellschaft.[3]

Nalika taun 1913 piyambakipun palakrama kaliyan Mathilde Alberer, ingkang dipunparingi setunggal putra (Peter Paul Rupprecht, miyos 1916) lan satunggal putri (Mathilde Maria, miyos 1921). Peter samangké dados fisikawan lan makarya kaliyan bapakipun wonten ing sapérangan panaliténipun.

Sumbangan ilmiah[sunting | sunting sumber]

  • Sumbangan utama ingkang angka pisan inggih punika penerapan konsep momen dipol dhateng distribusi muatan wonten ing molekuler asimetris. Piyambakipun ngembangaken persamaan ingkang nggayutaken momen dipol wonten ing, konstanta dielektrik, relaksasi Debye, lsp. Momen dipol dipunukur kaliyan debye ingkang dipunsukani nama miturut namanipun.
  • Wonten ing taun 1912 piyambakipun ngembangaken teori Albert Einstein babagan panas spesifik dumugi suhu rendah.
  • Wonten ing taun 1913 piyambakipun ngembangaken teori Niels Bohr babagan struktur atom, ngenalaken orbit elips, satunggaling konsep ingkang ugi dipunkenalaken déning Arnold Sommerfeld.
  • Wonten ing taun 1914-1915 piyambakipun ngétang pangaruh suhu wonten ing difraksi sinar X ing benda padat kristal sareng Paul Scherrer.
  • Wonten ing taun 1923 sesarengan kaliyan asistenipun Erich Hückel, piyambakipun ngembangaken teori Svante Arrhenius babagan konduktivitas elektron wonten ing larutan elektrolit. Éwadéné sawijining perbaikan dipundamel kanggé persamaan Debye-Hückel rikala taun 1926 déning Lars Onsager, teori punika tetep dipunanggep minangka langkah mengajeng wonten ing pemahaman kita babagan larutan elektrolit.
  • Wonten ing taun 1923 piyambakipun ugi ngembangaken teori saperlu ngandharaken efek Compton; éwahaning frekuensi sinar X nalika berinteraksi kaliyan elektron.
  • Wonten ing taun 1936 Debije pikantuk Penghargaan Nobel bidang Kimia.[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Peter Debye ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Peter_Debye&oldid=836434"