Yves Chauvin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Yves Chauvin
Miyos 10 Oktober 1930 (umur 83)
Perancis
Kabangsan Perancis
Bidhang Kimia
Kaahlian reaksi metatesis olefin
Notable awards Penghargaan Nobel Kimia (2005)

Yves Chauvin (lair 10 Oktober 1930; umur 83 taun) inggih menika kimiawan Perancis. piyambakipun nate dados direktur panelitian ingkang dipunkurmati wonten ing Institut français du pétrole sarta nate dados anggota Akademi Ilmiah Perancis.

Piyambakipun angsal nate Bebungah Nobel Kimia taun 2005 sesarengan kaliyan Robert H. Grubbs sarta Richard R. Schrock, kangge karyanipun awit taun 1970-an wonten ing bidang metatesis olefin. Chauvin sukses nggambaraken "resep" kangge reaksi metatesis olefin nalika taun 1971. Piyambakipun njlentrehaken sacara jelas kadospundi reaksi-reaksi metatesis nyambut damel sarta jenis-jenis senyawa logam punapa mawon ingkang sipatipun kadosta katalis wonte mriku.

Chauvin menika sampun maringi pirsa menawi piyambakipun boten badhe mendhet bebungah menika, amargi bebugah ingkang dipunangsal amargi panelitian ingkang laminipun ngantos 35 taun, piyambakipun angsal bebungah menika amargi panelitian-panelitian tambahan ingkang dilaksanankaken sesarengan kaliyan para kadang saking Amerika Serikat. [1]

Pirsani Ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Nobel Kimia 2001 – 2025

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yves_Chauvin&oldid=847671"