Ernest Rutherford

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ernest Rutherford

Lair 30 Agustus 1871
Brightwater, Selandia Baru
Pati 19 Oktober 1937 (umur 66)
Cambridge, Cambridgeshire, Inggris
Kabangsan Inggris
Babagan Fisika
Alma mater Universitas Canterbury
Universitas Cambridge
Academic advisors J.J. Thomson
Misuwur amarga Bapak fisika nuklir
Model Rutherford
Pembelahan atom
Penemu proton

Ernest Rutherford, 1st Baron Rutherford of Nelson, (30 Agustus 187119 Oktober 1937) punika satunggiling ahli fisika Inggris ingkang naté menang Hadhiah Nobel kanggé karyané ing fisika nuklir, saha téori prakawis struktur atom.

Rutherford punika salah satunggiling ahli pratami ing fisika nuklir, sasampunipun fénoménah radhiasi dipunpapanggihi déning satunggiling ahli fisika [Prancis]] anami Antoine Henri Becquerel ing 1896. Rutherford manggihi tigang bagéyan radhiasi ingkang dipunparingi nami Alpha, Béta, saha Gamma. Rutherford ugi manggihi menawi partikel alpha punika dipunwastani helium nuclei. Studhi Rutherford punika ngrintis kawruh kita sedaya bab struktur atom. Atom punika terdiri saking nucleus utawi pusatipun lajeng nukleus punika wonten orbitipun dipunubengi elektron.

Ing 1919, Rutherford ndamel réaksi nuklir ingkang kaping pisan wonten donya. Piyambakipun ndèkèk partikel alpha wonten ing gas nitrogen saha ndamel partikel-partikel isotop saha proton oksigèn ("dat asem"). Ingkang wigatos saking èkspèrimènipun inggih piyambakipun saged ngèwahi gas nitrogèn dados oksigèn.

Rutherford punika ugi kepala Laboratorium Cavendish ing Cambridge. Piyambakipun ugi naté sanjang menawi nucleus punika wonten susunan proton kaliyan neutron. Ing 1932 James Chadwick nglaksanakaken satunggiling èkspèrimèn ing Laboratorium Cavendish saha mbuktèkaken menawi Rutherford punika leres.

Pranala jawi[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ernest_Rutherford&oldid=806342"