Gulma segara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Codium Fragile

Gulma laut utawa rumput laut yaiku salah sawijining sumber daya hayati sing ana ing pesisir lan laut.[1] Istilah "rumput laut" kuwi rancu kanggo istilah botani amarga dienggo kanggo rong kelompok "tanduran" sing béda. Ana ing bahasa Indonésia, istilah rumput laut dienggo kanggo nyebut gulma laut lan lamun.[1] Sing dimaksud gulma laut yaiku anggota saka végètasi sing dikenal alga ("ganggang").[2] Sumber daya iki biasane bisa ditemoni ing banyon sing berasosiasi karo ekosistem terumbu karang.[2] Gulma laut alam biasane bisa urip ing ndhuwur substrat pasir lan karang mati.[2] Ing pantai kidul jawa lan pantai kulon sumatra, gulma laut akeh ditemokaké ing dhuwur karang-karang terjal sing nglindungi pantai saka terjangan ombak.[3] Ing pantai kidul Jawa Kulon lan Banten contone gulma laut bisa ditemoni ing sekitar pantai Santolo lan Sayang Heulang ing Kabupaten Garut utawa ing daerah Ujung Kulon Kabupaten Pandeglang[3].Dene ing daerah pantai kulon Sumatera, gulma laut bisa ditemoni ing pesisir kulon Provinsi Lampung tekan pesisir Sumatra Kidul lan Nanggroe Aceh Darussalam.[3] Sakliyané urip ing alam bebas, ana jinis gulma laut sing dibudidayakaké karo saperangan masyarakat pesisir Indonesia.[4] Jinis gulma laut sing akeh dibudidayakaké contoné yaiku Euchema cottonii lan Gracilaria spp. Saperangan daerah lan pulau ing Indonesia sing masyarakat pesisiré akeh mbudidaya gulma laut yaiku wilayah pesisir Kabupaten Administrasi Kapuloan Seribu, Provinsi Kapuloan Riau, Pulo Lombok, Sulawesi, Maluku lan Papua.[4]

Panen rumput laut

Rumput Laut[sunting | sunting sumber]

Didelok saka ilmu botani, sing dimaksud rumput laut yaiku lamun, sakelompok tanduran sejati anggota kelompok monokotil sing wis adaptasi karo banyu laut.[5] Lamun kurang menehi keunungan yen didelok saka segi ekonomi, nanging padang lamun dadi panggon urip sing disenengi apa-apa sing urip ing laut dangkal ing daerah tropika.[5]

Kandungan lan Manfaat Rumput Laut[sunting | sunting sumber]

Kandungan rumput laut umume yaiku mineral esensial (besi, iodin, aluminum, mangan, calsium, nitrogen dapat larut, phosphor, sulfur, chlor. silicon, rubidium, strontium, barium, titanium, cobalt, boron, copper, kalium, dan unsur-unsur lainnya), asam nukleat, asam amino, protein, mineral, trace elements, tepung, gula lan vitamin A, D, C, D E, dan K.[6] Manfaat rumput laut yaikui:

  • Gawe bahan obat-obatan (anticoagulant, antibiotics, antihehmethes, antihypertensive agent, pengurang cholesterol, dilatory agent, dan insektisida.[6]
  • Amarga kandungan gizine dhuwur, dadi bisa gwe ningkatake sistem kerja hormonal, limfatik, lan uga saraf.[6]
  • Ningkatake fungsi pertahanan tubuh, sistem kerja jantung lan peredaran getih, sarta sistem pencernaan.[6]
  • Obat tradisional kanggo batuk, asma, bronkhitis, TBC, cacingan, sakit perut, demam, rematik, uga dipercaya ningkatake daya seksual.[6]
  • Kandungan yodiume diperlokake awak kanggo nyegah penyakit gondok.[6]
  • Kandungan klorofil rumput laut nduweni sifat antikarsinogenik, kandungan serat, selenium lan seng sing dhuwur ing rumput laut bisa mereduksi estrogen. Rumput laut uga bisa ngurangi resiko kanker uga ngobati kanker.[6]
  • Kandungan vitamin C lan antioksidane bisa nglawan radikal bebas.[6]
  • Duwe kandungan serat sing bisa nyegah kanker usus besar, nglancarake pencernaan, ningkatake kadar banyu ing feses.[6]
  • Mbantu metabolisme lemak, saengga nurunake kadar kolesterol getih lan gula darah.[6]
Rumput laut uga mbantu pengobatan tukak lambung, radang usus besar, susah buang air besar lan gangguan pencernaan liyane.[6]
  • Bisa mbantu penyerapan kaluwihan uyah ing awak.[6]
  • Apik kanggo diet, ngurangi resiko obesitas, serat ing rumput laut nduweni sifat maregi lan kandungan karbohidrate angel dicerna mula nyebabake wareg sing rada suwe.[6]
  • Anti oksidan sing nduweni peran kanggo peremajaan kulit. [6]
  • Ngandung kalsium tikel sepuluh luwih dhuwur dibandingake susu, mula rumput laut luwih cocok dikonsumsi kanggo ngurangi osteoporosis.[6]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gulma_segara&oldid=711366"