Francisco Franco

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Generalissimo
 Francisco Franco

Franco tahun 1969

In office
1 April 1939 – 20 November 1974
Didhisiki déning Manuel Azaña (sebagai Presiden)
Diganti déning Alejandro Rodríguez de Valcárcel untuk menyerahkan kepada
Juan Carlos I (Raja Spanyol)

In office
5 Februari 1939 – 8 Juni 1973
Didhisiki déning Juan Negrín
Diganti déning Luis Carrero Blanco

Lair 4 Desember 1892
Ferrol, Galicia, Spanyol
Tilar donya 20 November 1975 (umur 82)
Madrid, Spanyol
Papan pasaréyan Valley of the Fallen
40°38′31″N 4°09′19″W / 40.641944°N 4.155278°W / 40.641944; -4.155278
Kabangsan http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Francisco_Franco&action=editSpanish
Partai pulitik FET y de las JONS
Pasangan Carmen Polo, 1st Lady of Meirás
Padunungan El Pardo, Madrid
Agama Katolik
Tapak asma
Dines Militèr
Kasetyan Flag of Spain Kingdom of Spain (1907-1931)
Flag of Spain Spanish Second Republic (1931-1936)
Flag of Spain National Spain (1936-1939)
Taun dines 1907-1939
Pangkat Kepala Staf Jenderal
Paprangan Perang Rif
Perang Sipil Spanyol

Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardoutawa biasane disingkat karo Francisco Franco Bahamonde (lair ing Ferrol, Spanyol, 4 Desember 1892 – tilar donya 20 November 1975 kanthi umur82 taun) yaiku pempimpin de facto Spanyol saka taun 1939 nganti tekan taun 1975.[1]

Biografi[sunting | sunting sumber]

Dheweke yaiku putra nomer loro saka keluarga angkatan laut kelas menengah kang lair nalika tanggal 4 Desember 1892.[1] Franco mlebu ana in akademi militer ing Toledo nalika umure nembe 14 tahun.[1] Sawise tamat 3 taun, dheweke banjur dadi sukarelawan dinas aktif ana ing koloni Spanyol ing Maroko.[1] Pangkate undak nalika dheweke dadi komandan Legiun Asing, banjur Brigadir Jenderal nalika umure 34 lan pungkasane direputasikake dadi direktur Akademi Militer Umum kang nembe dibentuk.[1]

Prastawa kang dramatis nalika taun 1931 ngubah cara uripe Franco, Raja Spanyol Alfonso XIII muduh saka tahta lan dibuwang menyang pengasingan.[2] Pamrentahan republik anyar, didominasi dening kaum kiri, kaum kanan kang ndelok militer dadi ancaman banjur mbubarake Akademi, lan ngirimake jenderal enom menyang daerah terpencil ana ing Kepulowan Balearik.[2] Telung taun sawise kuwi politik ana ing Spanyol dimajukake meneh ana ing panguwasane pemerintahan konservatif kang singkat pyaiku nalika taun 1933-1934) lan ana geger meneh sawise sayap kiri menang ana ing Popular Front nalika 1936.[2] Ana ing kana dheweke nemokake awake dhewe luwih saka negara iki, ana ing kakuwasaan Gubernur Kepulauan Canary.[2] Nanging iki dudu yang pungkasan ana ing wektu kang suwe.[2] Revolusi kang dipikirake dening angkatan bersenjata lan nalika pemberontakan diumumake marang Popular Front nalika Juli 1936 Franco ngerti yem dheweke kudu mbela sing ndi.[2] Dheweke lunga menyang Maroko kanthi numpak montor mabur kanggo ngontrol pasukane lan bali menyang Liberia. Junta militer mbentuk pamrentahan Nasionalis Spanyol (diakuni kanthi banter dening Fasis Italia kang dipandhegani dening Mussolini lan Jerman Nazi kang dipandhegani dening Adolf Hitler) lan Franco dinyatakake generalissimo. Telung taun sawise iku ana internicine war kang kedadenyane nganti tekan perang bubar - kanthi kemenangan nasionalis kanthi rewangan gratis saka Nazi lan Italia marang kaum kiwaning Republikan kang sebageyan didhukung dening Rusia, lan sukarelawan saka Ingrris, Perancis, lan Meksiko nalika tanggal 1 April 1939. Sasuwene jaman iki, dheweke lan pasukane wis mateni wong akeh. Minangka tandha matur nuwun menyang Hitler, Franco menehi bebungah arupa desa, kang digunakake Hitler kanggo nguji sanjata-sanjatane.

Nuevo Estado diadegake miturut jalur desa fasisme, sanadyan Spanyol tumindake netral sajroning Perang Dunia kang kelakon ing Eropa mung limang sasi. Sanadyan mangkono, Franco nglakoni balas jasa marang rewangane Nazi lan Fasis Italia, ing antarane yaiku kanthi ngirimake 47,000 pasukan kang perang saliyane pasukan Jerman Nazi ing Front Rusia. Banjur Nazi-Italia mulai kalah perang. Hitler lan Mussolini ora saguh mbujuk supaya melu mudhun ing perang. Kelihaian Franco iki ana apike yaiku Spanyol ora dirusuhi sekutu.

Sanadyan pungkasane rusaking sakabehe saka dhaerah Spanyol nurahake negara fasis banjur Perang Dunia kapindho lan sanadyan pisanane diadohi pamrentahan anyar Franco kanthi bertahap ngatur rehabilitasi kerukunan karo Vatikan. Perjanjian bantuan karo Amerika Sarekat kanthi kunjungan Presidhen Eisenhower kanggo nggoleki sekutu supaya nglawan Uni Soviet lan mlebu ing PBB keri ing taun 1955. Wong-wong fasis padha kelangan cekelan ing Spanyol, sanadyan telat banget sasuwene taun 1950-an lan 1960-an, kanthi pernyataan ing taun 1969 saka Raja Juan Carlos, putune mantan raja minangka gantine Franco. Kahanan lelara kang meksa ngendhegake Franco minangka perdana mentri ing taun 1973 (sanadyan dheweke isih dadi kepala negara lan kepala angkatan bersenjata) sasuwene taun 1974 weruh pemogokan ing sakabehing negara lan protes universitas sansaya amba ing sakabehing negara. Sedane ing tanggal 20 November 1975 ndadekake leganing para warga lan ananing perubahan radikal. Kanthi gantining raja kang anyar kanthi cepet kang mbalikake mesin negara fasis lan sasuwene telung taun Spanyol nganakake pamilian kang ndadekake periode sarat pluralitas.

Sasuwene mrentah, kauripan negara Spanyol iki ayem tentrem, kaya antenge kauripan ing penjara.


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Juan Negrín
Presiden Pemerintah Spanyol
1939—1973
Diganti déning:
Luis Carrero Blanco
Didhisiki déning:
Manuel Azaña
Presiden Spanyol
19391947
Diganti déning:
monarki ditegakkan kembali dengan tanpa penguasa, Franco menjadi penguasa de facto
Didhisiki déning:
Manuel Azana
Kepala Negara Spanyol
19391975
Diganti déning:
Juan Carlos I
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Francisco_Franco&oldid=832665"