Elang Jawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Elang Jawa
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Falconiformes
kulawarga: Accipitridae
Genus: Spizaetus
Species: S. bartelsi
Jeneng binomial
Spizaetus bartelsi
Stresemann, 1924
Sinonim

Spizaetus bartelsi

Elang Jawa utawa basa latine Spizaetus bartelsi yaiku jenis elang sing angel ditemokake amarga kewan kuwi sensitip banget.[2] Gunggunge ing alam iki sansaya sithik.[2] Nganti seprene ing Gunung Salak isih ditemokake ibere manuk kuwi nanging pancen arang banget.[2] Salah sawijining site sing dadi rujukan para pengamat manuk yaiku Suaka Elang Raptor Sacntuary. [2] Ing wulan Mei 2009 kecathet ana 1 pasang Elang Jawa sing ana ing kawasan Suaka Elang, nanging wiwit wulan Mei 2009 wis ora katon maneh.[2] Elang nduweni prawakan sedheng nganti gedhe, langsing, kanthi dawa awak watara 60-70 cm (saka pucuk paruh nganti pucuk buntut).[3] Kepala wernane coklat abang (kadru), jambul dhuwur menonjol (2-4 wulu, dawane nganti 12 cm) lan tengkuk sing coklat kekuningan (padatan kaya wernane emas yen kena sinar srengenge).[3] Jambul ireng lan pucuke putih; mahkota lan kumis wernane ireng, dene geger lan lar e coklat peteng.[3] Kerongkongan putih nggaris ireng ing satengahe.[3] Mengisor, ing dada, coret-coret ireng sumebar ing ndhuwur werna kuning rada coklat pucet, ing sangisore maneh ana pola garis (coret-coret) rapet ubenge abang sawomateng nganti rada coklatan ing ndhuwur putih pucet ing wulu weteng lan sikil.[3] Wulu ing sikil nutupi tungkak saengga cedhak ing pangkal sikil.[3] buntut awerna coklat lan garis peteng cacahe 4 lan mubeng amba ing sisih ngisor, pucuk buntut e ana garis putih tipis.[3]


Penyebaran, ekologi lan konservasi[sunting | sunting sumber]

Elang Jawa, Kebun Binatang Bandung

Manuk elang iku sumebare mung ing Pulo Jawa, wiwit pojok kulon (Taman Nasional Ujung Kulon) nganti tekan pojok wetan Semenanjung Blambangan Purwo. Namung, wektu saiki sumebare mung ing wewengkon alas-alas primer lan ing dhaerah alas ing peralihan dhataran endhep lan pegunungan. Akeh-akehe manuk iki ditemokake ing Pulo Jawa sisih kidul, spesialisaine ing wewengkon pagunungan. [4]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BirdLife International (2004). Spizaetus bartelsi. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Diakses 3 December 2006. Database entry includes justification for why this species is endangered
  2. ^ a b c d e (id)hawk eagle(dipunundhuh tanggal 9 Maret 2011)
  3. ^ a b c d e f g (id)jawa Elang Jawa(dipunundhuh tanggal 9 Maret 2011)
  4. ^ Balen, S. van, V. Nijman and R. Sozer. 1999. Distribution and Conservation of Javan Hawk-eagle Spizaetus bartelsi. Bird Conservation International 9 : 333-349.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Elang_Jawa&oldid=882700"