Dinosaurus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dinosaurus
Ilustrasi 18 spesies Ceratopsia dhasar.
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
kelas: Sauropsida
Subkelas: Diapsida
Infrakelas: Archosauromorpha
Superorder: Dinosauria
Owen, 1842
Ordo lan subordo

Dinosaurus (Yunani δεινόσαυρος, deinosauros) iku kéwan reptilia sing wis ana yutaan taun mbiyèn tegesé ing zaman Mesozoikum. Kewan sing urip ing Zaman prasejarah iki ora kabeh diarani/dianggep dinosaurus. Kéwan iki dominan ing ekosistem dharat sakwéné luwih saka 160 yuta tahun, saka periode Trias Tua (watara 230 yuta taun kepungkur) tekan akir periode Kapur (watara 65 yuta taun kepungkur), nalika akèh saka dinosaurus-dinosaurus iku punah nalika prastawa kapunahan Kapur-Tersier. Sepuluh èwu jinis manuk sing urip saiki wis diklasifikasikaké minangka dinosaurus.

Dhèskripsi[sunting | sunting sumber]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Takson Dinosauria dijenengi sacara formal taun 1842 déning sawijining paleontolog Inggris Richard Owen, sing migunakaké kanggo ngrujuk ing "suku utawa sub-ordo saka reptil Sauria" sing banjur ditepungi ing Inggris lan saindhenging donya.[1] Istilah kasebut dijupuk saka tembung basa Yunani kuna δεινός (deinos sing tegesé "nggegirisi", "kuwat", utawa "hebat") lan σαύρα (saura sing tegesé "kadhal" utawa "reptil").[2] Senajan jeneng taksonomik mau asring diinterpretasikaké minangka rujukan kanggo untu, cakar, lan ciri nggenggirisi liya saka dinosaurus, Owen mung karep ngèlingaké ngenani ukuran lan kaanggungané.[3] Jroning basa Inggris sedina-dina "dinosaur" sok dipigunakaké kanggo nggambaraké benda utawa wong kolot utawa gagal,[4] senajan dinosaurus kuwasa 160 yuta taun lan keturunané, manuk, gunggungé akèh sarta manéka jinis ing saindhenging donya.

Jenis[sunting | sunting sumber]

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Owen, R. (1842). "Report on British Fossil Reptiles." Part II. Report of the British Association for the Advancement of Science, Plymouth, England.
  2. ^ "Liddell-Scott-Jones Lexicon of Classical Greek". http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/lexindex?lookup=deino/s&lang=greek&doc=Perseus:text:1999.01.0169&formentry=0. Retrieved 2008-08-05.
  3. ^ Farlow, J.O., and Brett-Surman, M.K. (1997). Preface. In: Farlow, J.O., and Brett-Surman, M.K. (eds.). The Complete Dinosaur.. Indiana University Press. pp. ix-xi. ISBN 0-253-33349-0.
  4. ^ "dinosaur - Definition from the Merriam-Webster Online Dictionary". http://www.merriam-webster.com/dictionary/dinosaur. Retrieved 2008-08-05.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dinosaurus&oldid=865045"