Darmanto Jatman

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Darmanto Jatman

Darmanto Jatman ingkang miyos wonten ing Jakarta tanggal 16 Agustus 1942 inggih punika kalebet salah satunggaling sastrawan lan pujangga Indonésia.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Darmanto Jatman inggih sak punika dados Guru Besar Emeritus wonten ing Fakultas Psikologi UNDIP. Sadѐrѐngipun, piyambakipun sampun naté ngrampungaken sekolah dasar ngantos rampung sekolah S-2 (pascasarjana) ing Yogyakarta. Sasampunipun lulus saking S-2 Jurusan Psikologi Universitas Diponegoro, piyambakipun dados Dosen Psikologi Komunikasi ing almamateripunwiwit tanggal 1 Juni 1971. Piyambakipun ugi naté ndherek kuliah Basic Humanities ing Hawaii saha kuliah Development Planning wonten ing The University College, London. Filosof UNDIP punika sampun naté gerah stroke ing tanggal 13 Juni 2007. Kejawi saking punika, piyambakipun ugi ingkang dados pelopor wonteipun Fakultas Psikologi ing UNDIP saha dados guru besar ingkang kaping sepisan ing fakultas punika. Ing tanggal 27 Juli 2007, Rektor UNDIP, Prof. Susilo Wibowo maringaken gelar dhateng piyambakipun, sesasi sadѐrѐngipun piyambakipun pensiun, dados piyabakipun langsung dipunparingi gelar Profesor Emeritus (Guru Besar Luar Biasa). Déné piyampakipun sampun naté makarya ing sapѐranganpapn dados:

  • Dosen STSRI di Yogyakarta (1969-1972)
  • Dosen Satyawacana Salatiga (1970)
  • Dosen Psikologi Undip Semarang (1969-2007)
  • Redaksi Budaya Mimbar/Tribun Jakarta
  • Redaksi Budaya Suara Merdeka Semarang
  • Redaksi majalah Pop Top ing Jakarta

Asiling Karya[sunting | sunting sumber]

Asiling karya ingkang dipunserat déning Darmanto inggih ngrembag babagan 8 dasar perkawis manungsa, lan wosipun botn tebih kaliyan pandhangan dunya ingkang dipunandharaken déning pengarang sanesipun, mliginipun saking pandangan nasrani saha Jawa. Wolung perkawis dhasar ing pagesanganipun manungsa, saking tragedi utawi kala bendhu, tresna, kakuasan, loyalitas dipungambaraken dhateng tokoh ingkang kaserat wontn ing karyanipun, mliginipun tokoh- tokoh nasrani. Ungl- ungelipun ingkang puitis dipunandharaken wonten ing kathah variasi/ ragam basa kadasta, basa jawa, basa Inggris, basa Cina, basa Prancis, basa Sansekerta, basa Jawa Kuno, saha basa Indonésia. [1]

  • Bangsat (1975)
  • Sang Darmanto (1976)
  • Ki Blakasuta Bla Bla (1980)

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

Kathah penghargaan ingkang sampun dipuntampi dѐning piyambakipun kados ta:[2]

Bulan Maret 2011, Darmanto memperoleh Penghargaan Satyalancana Kebudayaan 2010 dari Presiden Susilo Bambang Yudhoyono. [3]. Menurut Menteri Kebudayaan dan Pariwisata Jero Wacik, penghargaan diberikan berdasarkan pertimbangan bahwa si penerima memiliki jasa besar di bidang kebudayaan yang telah mampu melestarikan kebudayaan daerah atau nasional serta hasil karyanya berguna dan bermanfaat bagi masyarakat, bangsa, dan negara. [4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)[1] Pandangan Dunia Darmanto Jatman (dipunundhuh tanggal 22 Januari 2013)
  2. ^ (id) [2] Menbudpar Sematkan Satyalencana Kebudayaan 2010 (dipunundhuh tanggal 22 Januari 2013)
  3. ^ ":: Menbudpar Sematkan Satyalencana Kebudayaan 2010 ::". http://www.antaranews.com/berita/1300963597/menbudpar-sematkan-satyalencana-kebudayaan-2010. Retrieved 2011-04-03.
  4. ^ ":: Menbudpar Sematkan Satyalencana Kebudayaan 2010 ::". http://www.antaranews.com/berita/1300963597/menbudpar-sematkan-satyalencana-kebudayaan-2010. Retrieved 2011-04-03.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Darmanto_Jatman&oldid=836084"