Charlemagne

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Charles kang Agung
Sawijining koin saka Charlemagne kanthi tulisan KAROLVS IMP AVG ( Karolus Imperator Augustus)
Kaisar Kekaisaran Carolingian
Pamaréntahan 25 Desember 800 – 28 Januari 814
Panobatan 25 Desember 800
Basilika Santo Petrus, Roma
Pangganti Louis I
Raja Langobardi
Pamaréntahan 10 Juli 774 – 28 Januari 814
Panobatan 10 Juli 774
Pavia
Didhisiki Desiderius
Pangganti Louis I
Raja Frank
Pamaréntahan 9 Oktober 768 – 28 Januari 814
Panobatan 9 Oktober 768
Noyon
Didhisiki Pepin kang Pendek
Pangganti Louis I
Garwa
Isu
House Karoling
Bapa Pepin kang Pendek
Ibu Bertrada dari Laon
ing Katedral Aachen
Agami Katolik Roma
Lukisan Charlemagne.

Karel ingkang Agung utawi Karel Agung (Prancis: Charlemagne; basa Latin: Carolus Magnus utawi Karolus Magnus; basa Jerman: Karl der Große; basa Inggris: Charles the Great, basa Italia: Carlo Magno) (742 utawi 74728 Januari 814), punika nata kaum Frank wiwit taun 768 dumugi taun 814 lan kaum Lombard wiwit taun 774 dumugi taun 814. Panjenenganipun dipunnobataken minangka Imperator Augustus ing Roma ing dinten natal taun 800 déning Paus Leo III, lan mila dipunanggep arupi pangadeg Kakaisaran Romawi Suci (kanthi gelar Karel I). Liwat panaklukan lan pertahanan, panjenenganipun ngukuhaken lan miyaraken kakuwaosanipun ngantos ngliputi sebagéyan ageng Eropah Kilèn. Panjenenganipun asring dipunanggep arupi bapa pangadeg Prancis lan Jerman, malah sok-sok minangka Bapa pangadeg Eropah. Panjenenganipun punika kaisar pisanan ing Kilèn wiwit runtuhipun Kakaisaran Romawi.

Pirsani ugi[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  • A. Kenneth Curtis, J. Stephen Lang & Randy Petersen, 100 Peristiwa Penting dalam Sejarah Kristen, Immanuel, 1999. Saged dipunwaos ing mrik

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Charlemagne&oldid=842235"