Basa Polski

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Polandia
Dipituturaké ing: Poland (38,5 yuta); Uga ing Australia, Kanada, Britania Raya, Amérika Sarékat, Prancis, Jerman, Belarus, Lituania, Ukraina, Argentina, Brazil, Israel, lan liya-liyané.
Penutur: luwih saka 50 yuta
Basa resmi:
Negara: Polandia
Klasifikasi:
Slavic europe.png
basa Indo-Eropah
   basa Slavik
      basa Slavik Kulon
         basa Lekhitik
            Basa Polandia

Basa Polandia utawa Basa Polski (język polski, polszczyzna) iku basa resmi Polandia. Basa iki paling akèh dipituturaké ing Polandia lan basa Slavia Kulon sing paling akèh dipituturaké. Saliyané iku basa iki basa Slavia sing paling gedhé nomer loro sawisé basa Rusia. Basa iki salah sijiné basa sing paling angèl disinaoni amarga tatabasané njlimet banget.

Basa Polandia cacahé penutur ana 38,5 yuta jiwa. Saliyané ing Polandia dhéwé para panutur uga bisa ditemokaké ing kiwa-tengening negara Polandia.

Distribusi géografis[sunting | sunting sumber]

Kurang luwih 97% pedunung Polandia nyatakaké basa Polski minangka basa ibuné. Saliyané ing Polandia, para penutur basa iki uga ditemokaké ing negara-negara saindhengé kayata Lituania, Belarus, Ukraina lan uga Jerman.


Dialèk basa Polski[sunting | sunting sumber]

Basa Polski ndarbèni telung dialèk utama:

  • Dialèk Polski Gedhé sing dipituturaké ing sisih kulon
  • Dialèk Polski Cilik sing dipituturaké ing sisih kidul lan kidul-wétan
  • Dialèk Masovia sing dipituturaké ing sisih tengah

Saliyané iku uga ana basa Silesia sing sajatiné bisa kaanggep minangka basa sing séje lan dipituturaké ing Silesia.

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Polski&oldid=807264"