Bandar Udara Internasional Baiyun Guangzhou

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Guangzhou Baiyun
International Airport

广州白云国际机场
Guǎngzhōu Báiyún Guójì Jīchǎng
Guangzhou Baiyun Airport 2.JPG
IATA: CANICAO: ZGGG
Ringkesan
Tipe Airport Public
Operator Guangzhou Baiyun International Airport Co. Ltd.
Nglayani Guangzhou, China
Hanggar Airline kanggo China Southern Airlines
FedEx Express
Elevasi AMSL 15 m / Cithakan:Convert/LoffAoffDoutput onlySoffCithakan:Convert/track/disp/output only
Koordinat 23°23′33″N 113°17′56″E / 23.3925°N 113.29889°E / 23.3925; 113.29889Koordinat: 23°23′33″N 113°17′56″E / 23.3925°N 113.29889°E / 23.3925; 113.29889
Website www.baiyunairport.com
Map
[[file:Cithakan:Location map China Guangdong|220px|CAN is located in Cithakan:Location map China Guangdong]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; left: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
<div style="font-size: 90%; line-height: 110%; z-index:90; position: relative; top: -1.5em; width: 6em; Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi">CAN
Location in Guangdong Province
Runways
Direction Dawa Lumah
m ft
02L/20R 3.600 Cithakan:Convert/LoffAoffDoutput number onlySoffCithakan:Convert/track/disp/output number only Beton
02R/20L 3.800 Cithakan:Convert/LoffAoffDoutput number onlySoffCithakan:Convert/track/disp/output number only Beton
3.800 Cithakan:Convert/LoffAoffDoutput number onlySoffCithakan:Convert/track/disp/output number only Under Construction
Statistik (2011)
Passengers 45.040.340
Source: List of the busiest airports in the People's Republic of China
Bandar Udara Internasional Baiyun Guangzhou
Traditional Chinese: 廣州白雲國際機場
Simplified Chinese: 广州白云国际机场

Bandar Udara Internasional Baiyun Guangzhou (IATA: CANICAO: ZGGG) (Hanzi sederhana: 广州白云国际机场Cithakan:; Hanzi tradisional: 廣州白雲國際機場) yaiku bandar udara internasional[1] kang mapan ing Distrik Huadu, 28 kilometres (17 mi) lor saka pusat kota Guangzhou, provinsi Guangdong, Republik Rakyat Cina. Bandara iki dibukak nalika tahun 1933 lan luwih adoh marang lor nalika 5 Agustus 2004. Ana penerbangan domestik lan internasional saka bandara marang kota-kota utama ing jero negara lan luar negeri. Bandar Udara Baiyun arupa salah siji saka tleu hub bandara paling gedhé kang nglayani Cina kidul, bebarengan Bandara Internasional Hong Kong lan Bandara Internasional Bao'an Shenzhen. Bandara iki dadi pusat operasi kanggo China Southern Airlines, lan salah siji kota fokus kanggo Shenzhen Airlines. Nalika tahun 2010, jumlah penumpang ing Baiyun 40.975.673 wong lan dadi bandara tersibuk paido ing Cina lan bandara paling sibuk kaping 19 ing dunya.[2]

Tinjauan[sunting | sunting sumber]

Bandara saiki ing Kabupaten Huadu dibukak nalika tanggal 5 Agustus 2004, nggateni 72 tahun, identik kanti jeneng bandara lama (saiki ditutup). Bandara anyar, dibangun kanti biaya 19,8 milyar yuan, yaiku Cithakan:??Mengkonversi mil saka pusat kota Guangzhou lan meh kaping 5 gedhéné saka mbiyèné. "Baiyun" (??) berarti "awan putih" sajrone Tionghoa, lan mengacu inf Baiyun Mountain ( Baiyunshan) ing sacepake lokasi bandara mantan (luwih cepak karo pusat kota Guangzhou saka bandara anyar). Bandara iki uga disebut miangka"New Baiyun" kanggo mbedakake saka versi sakdurunge, nanging iki ora bagiyan saka jeneng resmi.

Pembukaan Bandar Udara Internasional Guangzhou Baiyun Baru wis dibebasake sebagian besar kontroversi saka bandara tuwa lan elek amerga ruangane terbatas, kebek, sesek lan kurange ekspansi. Pembukaane memungkinake kanggo ngatasi jam bengi lan pembatasan lan mulai operasi jam 24. Iki berarti yen China Southern Airlines kang isa manfaatake rute antar deweke kanti mabur sewengi. Maskapai penerbangan liya duweni manfaat iki uga.

Bandara iki dilayani déning Stasiun Bandara ing Jalur 3 saka Guangzhou Metro.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Bandara lawas dibukak nalika 1932. Iki mapan ing wilayah kang aman nalika dibangun. Nanging amerga pertumbuhan Guangzhou, bandara ora isa diambakaké kanggo jangkepi kebutuhan penumpang minangka bangunan dikelilingi bandara. Ana uga keluhan kanti kebrembengab saka pesawat. Rencana lagi dibahas kanggo gantèni bandara. Nalika tanggal 5 Agustus 2004, bandara saiki dibukak lan bandara tuwa saiki ditutup. Kabèh infrastruktur bandara wis dihapus lan lagi dibongkar.

Terminal[sunting | sunting sumber]

Terminal iki duweni area asrama A lan B. Kanggo salah sijiné gerbang, ana A101-A133, A01-A04, A07-A10, lan A13-A18. Kanggo gerbang B, ana B201-B235, B01-B04, B07-B10, lan B13-B18. Area salah sijiné asrama mapab ing concourse timur, lan daerah asrama B mpan ing concourse barat. Masing-masing saka 2 wilayah pendaratan duwéni 3 concourses luwih cilik. Area A dibagi dadi Timur 1-Timur 3. Wilayah B dibagi dadi Barat 1-Barat 3. Timur 1 yaiku terminal amung iku nglayani penerbangan internasional. Duweni gerbang A101-A112 lan A01-A04. Timur 2, 3 Timur, lan Barat 1-Barat 3 kabèh nglayani penerbangan domestik. Timur 2 duweni gerbang A113-A123 lan A07-A11. Timur 3 duweni gerbang A124-A133 lan A13-A18. Barat duwéni 1 gerbang B201-B213 lan B01-B04. Barat 2 duweni gerbang B214-B223 lan B07-B10. Barat 3 duwéni gerbang B224-B235 lan B13-B18. Timur lan Barat 3 dibangun naliak akhir 2010. Mangka saka iku, kabèh gerbang ing Baiyun Airport kudu diubah jenenge.


Maskapai[sunting | sunting sumber]

Penumpang[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Airport-dest-list

Kargo[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Airport-dest-list

Galeri Foto[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1], Kaunduh 24/1/13.
  2. ^ Bandar Udara Internasional Baiyun Guangzhou, (Kaunduh 24/1/13).

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

23°23′33″N 113°17′56″E / 23.3925°N 113.29889°E / 23.3925; 113.29889