Ambrosius

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Santo Ambrosius
St Ambrose.jpg

Santo Ambrosius (kiwa) lan Theodosius, déning Pierre Subleyras
Uskup, Confessor lan Doktor Gréja
Miyos 339 AD,  Trier, Jerman
Tilar donya 4 April, 397 AD,  Milano, Italia
Dipun urmati ing Gréja Katulik Roma
Gréja Ortodoks Wétan
Gréja Ortodoks Oriental
Komuni Anglikan
Gréja Lutheran
Papan ziarah utama Basilika Santo Ambrosius, Milan
Dinten pèngetan December 7[1]
Atribut Susuh tawon, bocah cilik, cemeti, balung
Pangreksa peternak tawon; tawon; panggawé lilin; sato iwèn; Komisariat Prancis; pasinaonan; Milano, Italia; murid; panyuling lilin
Gloriole.svg Portal Santo

Santo Ambrosius (basa Latin: Sanctus Ambrosius, basa Inggris Saint Ambrose, basa Italia: Sant'Ambrogio; urip kira-kira 339 - 4 April 397), uskup Milan, salah siji uskup kang wigati ing abad kaping 4.[2] Ambrosius iku warga Roma, lair watara taun 339 ing Trier, Jerman, ing lingkungan kulawarga Kristen. [3] Bapaké yaiku gubernur (prefect) Gallia Narbonensis, déné ibuné yaiku wanita intelèk lan salèh.[3]

Ana sawijining legendha kang nyritakaké yèn nalika isih cilik, ana tawon kang ménclok ing rainé nalika dhèwèké lagi turon ing kranjangé, ninggalaké satètès madu.[3] Bapaké banjur mikir yèn mbésuk bocah iki bakal pinter omong lan duwé kapinteran kaya ilat-madu.[3] Marga alesan mau tawon lan susuhé (susuh tawon) asring ana ing simbul santo iki.[3] Sakwisé bapaké séda nalika umuré isih anom, Ambrosius direncanakkwax refiners kanggo ngetutaké jejak karièr bapaké, lan amarga saka kuwi santo banjur disekolahaké ana ing Roma, lan sinau babagan sastra, ukum lan rétorika.[4] Praetor Anicius Probus wiwitané mènèhi panggon ana ing dhéwan kutha lan watara taun 372 ndadèkaké kepala dhéwan kutha Liguria lan Emilia, kanthi markas ing Milano.[4] Nalika kuwi Milano dadi ibu kota nomer loro Italia sakliyané Roma.[4] Ambrosius dadi administrator kang ulung ana ing kalungguhan iki lan dhèwèké cepet dadi misuwur.[4]

Tulisan-tulisan[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki tulisan-tulisan kang digawé Ambrosius[4]:

  • De fide ad Gratianum Augustum
  • De Spiritu Sancto
  • De incarnationis Dominicae sacramento
  • De mysteriis
  • homiletic commentaries on the early Old Testament narratives, e.g., the Hexaemeron (Creation) and Abraham, some of the Psalms, and the Gospel according to Luke.
  • several funeral orations
  • 91 letters
  • Ambrosiaster or the "pseudo-Ambrose" is a brief commentary on Paul's Epistles, which was long attributed to Ambrose. See Ambrosiaster.

Gendhing Gréja[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki uga karya-karyané Ambrosius[4]:

  • Deus Creator Omnium
  • Aeterne rerum conditor
  • Jam surgit hora tertia
  • Veni redemptor gentium (a Christmas hymn)

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Attwater, Donald and Catherine Rachel John. The Penguin Dictionary of Saints. 3rd edition. New York: Penguin Books, 1993. ISBN 0-14-051312-4.
  2. ^ A. Heuken SJ. Ensiklopedi Gereja. Jakarta: Yayasan Cipta Loka, 2004.
  3. ^ a b c d e Karya-karya tulis kristiani awal: Surat-surat St. Ambrosius dari Milano www.earlychristianwritings.com
  4. ^ a b c d e f Perpustakaan Rohani Klasik Kristiani, Karya-karya Ambrosius dari Milano www.ccel.org
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ambrosius&oldid=830706"