Ahmad bin Billah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mohamed Ahmed Ben Bella
Ahmad bin Billah

Ben Bella


Mangsa jabatan
15 September 1963 – 19 Juni 1965
Pejabat sadurungé Ferhat Abbas
Pengganti Houari Boumédiènne

Lair 25 Desember 1916 (umur 97)
Maghnia, Aljazair
Tilar donya April 11, 2012
Partai pulitik Front Liberasi Nasional

Mohamed Ahmed Ben Bella (Muhammad Ahmad Bin Balla) (Arab: أحمد بن بلّة), miyos 25 Desember 1918, Maghnia, Aljazair) njabat Presiden Aljazair ingkang kapisanan lan jejuluk Bapak Bangsa. [1]

pembebasan bin Billah

Sadèrèngipun Kamardikan[sunting | sunting sumber]

Pemilu punika, minangka anggota dewan kota Ben Bella dados anggota pendiri saking sawijining organisasi bawah tanah kagungan janji saperlu nglawan kekuasaan kolonial, ingkang dipunkenal minangka Organisasi Speciale. Punika minangka pendahulu langsung saking Front de Libération Nationale. Kacekel rikala taun 1951 lan dipunhukum 8 taun kunjara Ben Bella melarikan diri saking kunjara Blida, damel lelampahan dhateng Tunisia lan kalajengaken dhateng Mesir.[2]

Nalika kadadosan Perang Aljazair rikala taun 1954 Ben Bella ingkang dumunung wonten ing Kairo papan piyambakipun dados salah satunggal saking 9 anggota Komite Revolusioner Persatuan lan Aksi ingkang dipunpimpin Front Pembebasan Nasional (FLN). Piyambakipun dipuncekel dèning Perancis nalika taun 1956, sasampunipun pesawatipun sampun kontroversial dipuncegat lan dipunbekta dhateng Perancis, lan dipunrilis rikala taun 1962. Penangkapanipun nyebabaken pengunduran diri Alain Savary, tentangan kaliyan kabijakan Guy Mollet punika. Dènè wonten ing kunjara piyambakipun kapilih dados wakil perdana menteri pamarèntahan sementara Aljazair. Basa kapisanan Ben Bella inggih punika Perancis, sanès Arab. Piyambakipun sinau basa Arab wonten ing kunjara sawetawis Dènè wonten ing Mesir, Ben Bella kapanggih kaliyan Presiden Mesir, Gamal Abdul Nasser. Nalika Nasser mbekta Ben Bella kangge pirembagan ingkang kapisanan dhateng audiens Mesir, piyambakipun netesaken luh amargi mboten saged ngendika kaliyan basa Arab. Piyambakipun ngendika bilih piambakipun nampik saperlu ngajaraken putrinpun piyambak Basa Prancis amargi piyambakipun kepengin sinau basa Arab lan boten wonten ing posisi ingkang sami kaliyan piyambakipun. Kados militan Arab sadangunipun punika, piyambakipun dhateng saperlu ngandharaken pribadinipun minangka "Nasserist" lan hubungan caket dipunkembangaken kangge Mesir malah saderengeipun perang kamardika kadadosan. Materi Nasser}, dukungan emosional lan politik saking gerakan Aljazair badhe rawuh nyebabaken piyambakipun kangelan, amargi nindakaken peran utama wonten ing pilihan Prancis kangge perang kaliyan piyambakipun sadangunipun Krisis Suez 1956.[3]

Sasampunipun Kamardikan[sunting | sunting sumber]

Sasampunipun kamardikan Aljazair, Ben Bella kanthi cepat dados priyantun ingkang kondhang. Nalika wulan Juni 1962, piyambakipun nantang kepemimpinan sakingPremier Benyoucef Benkhedda, bab punika nyebabaken perselisihan ing antawising sainganipun wonten ing FLN, ingkang dkanthi cepet dipuntekan kanthi jumlah pendukung Ben Bella ingkang ngrembaka ageng sanget, utamanipun wonten ing angkatan bersenjata. Nalika wulan September, Bella ngendalikaken Aljazair lan kapilih minangka perdana menteri wonten ing pamilihan 1 sisi nalika tanggal 20 September, ingkang dipunakuni dening Amerika Serikat nalika 29 September. Aljazair ngaku minangka anggota 109 Perserikatan Bangsa-Bangsa wiwit tanggal 8 Oktober]] 1962.

Ahmed Ben Bella dipunanugrahi gelar Pahlawan Uni Soviet tanggal 30 April]] , 1964

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ahmad_bin_Billah&oldid=836952"