Zebra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sekumpulan zebra dataran (Equus quagga) ing Kawah Ngorongoro ing Tanzania

Zebra (subgenus Hippotigris) yaiku equus Afrika kanthi garis belang ireng-putih sing khas. Ana telung spesies extant: spesies zebra Grévy (Equus grevyi), zebra polos (E. quagga), lan zebra gunung (E. zebra). Zebra nuduhake genus Equus karo jaran lan Asinus, telung klompok kasebut dadi siji-sijine anggota kulawarga Equidae. Garis-garis Zebra duwe pola sing beda-beda, unik kanggo saben individu. Sawetara teori wis diusulake kanggo fungsi garis-garis kasebut, kanthi bukti-bukti sing ndukung minangka wujud perlindungan saka lalat sing ora nresep. Zebra manggon ing wetan lan Afrika kidul lan bisa ditemokake ing macem-macem habitat kayata sabana, padang rumput, alas, shrubland, lan wilayah pegunungan.

Etimologi[besut | besut sumber]

Jeneng Inggris "zebra" wiwit taun c. 1600, asale saka Italia, Spanyol utawa Portugis.[1][2]Asal-usule bisa uga ana ing Latin equiferus tegese "jaran liar"; saka equus ("jaran") lan ferus ("liar, untamed"). Equiferus katon mlebu ing basa Portugis minangka ezebro utawa zebro, sing asline jeneng kanggo kuda sing misterius (bisa uga feral) ing alam liar ing Semenanjung Iberia sajrone Abad Pertengahan.[3] Ing jaman kuna, zebra kasebut diarani hippotigris ("macan jaran") dening Yunani lan Roma.[3][4]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Zebra". Online Etymology Dictionary. Dibukak ing 22 June 2020.
  2. "Zebra". Lexico. Dibukak ing 25 June 2020.
  3. a b Nores, Carlos; Muñiz, Arturo Morales; Rodríguez, Laura Llorente; Bennett, E. Andrew; Geigl, Eva-María (2015). "The Iberian Zebro: what kind of a beast Was It?". Anthropozoologica. 50: 21–32. doi:10.5252/az2015n1a2. S2CID 55004515.
  4. Plumb & Shaw 2018, k. 54.