Yad Vashem

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Koordhinat: 31°46′27″N 35°10′32″E / 31.77417°N 35.17556°E / 31.77417; 35.17556

Jerusalem, view at Yad Vashem museum.JPG
Gerbang mlebu Yad Vashem

Yad Vashem (Ibrani יד ושם) utawa uga diarani ing Basa Inggris Holocaust Martyrs' and Heroes' Remembrance Authority ("Pèngeten Martir Holocaust lan Pahlawané") – iku monumèn resmi Israèl marang para korban Holocaust sing diadegaké ing taun 1953 mawa Undhang-Undhang Pèngetan sing ditampa déning Knesset, parlemèn Israèl. Asal mula jeneng iki dijupuk saka sawijining ayat Alkitab:

"Pangandikané Gusti Allah marang wong sing kaya mengkono mau mengkéné, "Menawa kowé ngurmati asma-Ku srana netepi dina Sabbat, lan manawa kowé nglakoni pegawéan sing gawé renaning penggalih-Ku, sarta kalawan setya ngugemi janji-Ku, jenengmu bakal kacathet ana ing Pedaleman-Ku lan ana ing antarané umat-Ku." (Kitab Yésaya 56:5-6)

Ing basa Ibrani, "jenengmu bakal kacathet ana ing Pedaleman-Ku" iku padanané yad va-shem. Gedhong iki lokasiné ana ing Yerusalem lan kasusun saka sawijining kamar pèngetan, muséum sajarah, galeri seni, wisma asma, arsip, "Lebak Komunitas Sirna", sinagoga lan punjer édukasi. Saliyané iku wong non-Yahudi sing nylametaké wong-wong Yahudi nalika Holocaust, lan biyasané mawa risiko dhuwur, dimulèni déning Yad Vashem mawa gelar "Para Budiman Antarané Bangsa-Bangsa".

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yad_Vashem&oldid=1104816"