Xingyiquan

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Sun Lu Tang mragakake Xingyi

Xingyiquan ya iku ngèlmu béla dhiri Tiongkok kang nggabungaké filosofi Wu Xing (limang élemèn) menyang sajroning jurus-jurusé.[1] Xingyi ya iku ilmu bela diri kang paling tuwa ing antarane telung ilmu bela diri neijia (liyane ya iku Baguazhang lan Taijiquan).[1][2] Ing jaman biyen Xingyiquan uga sinebut Xin Yi Liu He Quan (terjemahan lepas: Jurus (kepruk) Enem Keharmonian Ati lan Pikiran).[2] Duweni rolas gerakan kang asale saka kewan, naga, macan, kethek, jaran, baya, pitik jago, manuk garudha, manuk swallow, manuk rajawali, bruang lan roc (binatang legenda).[1]

Pambentuke jurus iki duwéni ikatan karo Jendral Yue Fei(1103-1141) senajan ora ana data tertulis ngenani babagan iki.[2] Dene pengembangane ditindakake déning Ji Long Feng, sawijining petarung saka Dinasti Ming kang bisa nggunakake tombak kanthi apik.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (en)Xingyiquan, Esoteric Martial Arts. Diundhuh tanggal 31 Mei 2010.
  2. ^ a b c (en)Hsing I, Shen Wu. Diundhuh tanggal 31 Mei 2010.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Xingyiquan&oldid=1012880"