Warak ngendhog

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Warak Ngendhog, ngramekake pawai Dhugdheran

Warak Ngendhog iku salah sijiné kéwan khayalan sing kapérang dadi telung pérangan ya iku sirah saka naga, awak saka onta, lan sikil saka wedhus. Warak Ngendhog iku minangka multikulturalismé kang ana ing kutha Semarang.[1]

Sujarah[besut | besut sumber]

Warak Ngedhog iku ana wiwit kapisan nalika para warga kutha Semarang badhé miwiti wulan pasa utawa shaum Ramelan. Warak iki awujud saka akulturasi lan bebungah syukur bab para warga ing kutha atlas iki sampun sesucèn. Bab wulan ramadhan iku wulan para warga muslim wangsul ing trahé suci lan resik [2]. Warag umumé awujud macan sing tuwuh jaga endhog. Warak jaga endhog iku bisa diudhari macan, utawa lambang gendhèra kutha Semarang nalika jaman Walanda jaga kauthuhan lan kaguyubané warga ingkang diwujudake dadi endhog. Bab endhog iku gampang pecah nalika natap-natap utawa tiba.[3] Warak ya ana sing awujud endhas naga, awak onta, lan sikil saka wedhus iku asalé dipundhut saka élemen-élemen warga sing manggon ana ing kutha Semarang. Tiyang warga sing manggon iku asale saka warga keturunan Arab utawa bakul saka Gujarat, para bakul saka katurunan Tionghoa, lan warga pribumi piyambak.

referensi[besut | besut sumber]

  1. Warak ndhog
  2. Budiman, Amen (1978). Semarang Riwayatmu Dulu. Semarang.
  3. Jongkie, Tio (2011). Kota Semarang Dalam Kenangan. kaca 21.