Wanrong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Permaisuri Wan Rong
Empress of China.JPG
TenurePermaisuri China:
1922-1924
Permaisuri Manchukuo:
1934-1945
GariniKaisar Xuantong (m.1922)
Jeneng dawa
Gobulo Wan Rong 郭布羅·婉容
Jeneng anumreta
Permaisuri Xiao Ke Min
(孝恪愍皇后)
BapaRong Yuan

Wanrong utawa Garwa padmi Wanrong (婉容皇后) (lair 13 Novèmber 1906 – pati ing Yanji, 20 Juni 1946 ing umur 39 taun) kanthi jeneng dawa Gobulo Wanrong iku garwa padmi saka Kaisar Xuantong utawa uga dikenal kanthi aran Kaisar Puyi saka Dinasti Qing lan uga minangka permaisuri kang pungkasan ing sajarah karajan Cina.[1][2] Anake sawijining pejabat karajan, Rong Yuan.[2] Isabel Ingram, sawijining tutor Amérika marahi basa Inggris lan mènèhi jeneng Elizabeth.[1][2] Permaisuri Wanrong ya iku wong kang ngajari kaisar carané mangan ala wong barat.[1] Kawinane karo Puyi kang ora sampurna gawé dhèwèké nganggo opium minangka pelampiasane.[1][2]

Sawiée Dinasti Qingbubar, garwa padmi Wanrong dicopot titelé lan diwetokke saka pura.[1][2] Ing taun 1914, garwa padmi Wanrong mèlu Puyi ing Manchukuo saperlu mimpin nagara bonéka ing lor-wétan Cina.[1][2] Dhèwèké olèh sesebutan garwa padmi manèh.[1] Ing panggonané kang anyar, Wanrong selingkuh karo sawijining pelayan lan nglairaké sawijining anak wadon karam.[1][2] Sawisé anak wadone lair, Puyi mrintahake matèni anak karam mau.[1][2] Amarga tekanan émosi, pungkasane dhèwèké nandang lara gangguan méntal.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j Lim SK. (2008). Chinese Imperial Women. Jakarta: PT Elex Media Komputindo. Hal.142-143
  2. a b c d e f g h Empress Wan Rong - The Last Empress Consort of the Qing Dynasty in China, Cultural China. Diundhuh tanggal 26 Mèi 2010.