Wagyu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sapi Wagyu

Wagyu (和牛 Wagyū?, sapi Jepang) nuduhaké babagan ras sapi. Siji ras di ing kana duwé kacenderungan genetik arupa pemarmeran (marbling) dhuwur lan mroduksi lemak tak jenuh berminyak sing akèh. Sapi wagyu kawentar amarga pola marmer ing dagingé lan kualitasé. Daging jenis iki umumé didol larang. Ing dhaerah Jepang, daging diwènèhi jeneng miturut wilayah produksiné, tuladhané daging Kobe, Mishima, Matsusaka, Ōmi, dan Sanda.

Wagyu sacara genetis mrodhuksi daging ing tingkat sing luwih dhuwur saka Omega-3 lan Omega-6 lemak asam [1] saka daging sapi ing umumé. Pengisaran terus-terusan uga nambah rasio lemak ora jenuh lan lemak jenuh .

Sejarah[besut | besut sumber]

Jepang[besut | besut sumber]

Daginge Matsusaka Wagyu sing bermutu tinggi.

Amarga dharatan Jepang ora rata lan diisolasi, macem-macem ternak lan dipakani kaya ta pijet utawa nambahi ombé bir utawa marga kanggo pakan sing pepak. Iki dikira ditindakaké kanggo mbiyantu pencernaan lan nambah napsu nalika musim udan, nanging ora ana pengaruh ing rasa daging. Pijet ditindakaké kanggo nyegah otot ing sawah ing Jepang sing ternak ora diwenehi cukup ruang kanggo nggunakaké otot.[2]

Ana papat balapan Wagyu: Sapi Hitam Jepang (黒毛和種 Kuroge washu?) , Sapi Cokelat Jepang (赤毛和種 Akage Washu?) , Sapi Tanpa Tanduk Jepang (無角和種 Mukaku Washu?) Sapi Tanpa Tanduk Jepang (無角和種 Mukaku Washu?) , lan Sapi Tanduk Pendek Jepang (日本短角和種 Nihon Tankaku Washu?) .[3][4]

Lembu Ireng Jepang nyakup 90% saka kabèh sapi sing lemu ing Jepang.[5] Garis sapi Jepang Jepang kalebu Tottori, Tajima, Shimane, lan Okayama.[6] Sapi Coklat Jepang, uga dikenal minangka Lembu Abang Jepang, minangka jenis utama liyané; garis kalebu Kochi lan Kumamoto. Sapi Horned Jepang sing cendhak ngemot kurang saka 1% saka kabèh sapi ing Jepang.[7]

Australia[besut | besut sumber]

Asosiasi Wagyu Australia minangka asosiasi ras Wagyu paling gedhe ing njaba Jepang.[8] Loro turunan silang loro lan Wagyu sing diluncuraké ing Australia kanggo pasar domestik lan manca, kalebu Taiwan, China, Hong Kong, Singapura, Indonesia, Inggris, Perancis, Jerman, Denmark, lan Amerika Serikat.[9]

Lembu Wagyu Australia diwenehi gandum kanggo produksi 300-500 dina. Wagyu, sing ditanduri ing wilayah Margaret Kali Australia Kulon, biasané diwenehi gandum anggur campuran gandum.

Amèrika Serikat[besut | besut sumber]

Ing Amerika Serikat, sapi Wagyu Jepang nyabrang karo sapi Angus . Balapan silang iki diwenehi jeneng Daging Kobe American Gaya.[10]

Dirancang kanggo tindakaké diet saka lembu Japanese, sapi Wagyu ing Amerika Serikat sing panganan sing dicampur saka jagung, alfalfa, gandum lan gandum kang dipercoyo .

Ing Colorado, daging Wagyu dipasaraké dening salah siji peternakan ing cedhak Basalt, Colorado, lan siji ing Rush, Colorado. Lembu Wagyu pisanan dipameraké ing National Western Stock Show taun 2012.[11]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Condon, John (2005-03). "Good Fats Boost Wagyu Opportunities". Australian Wagyu Update. Archived from the original on 29 August 2007. Retrieved 2006-12-07. Check date values in: |date= (help)
  2. "Wagyu Beef History". Kobe-beef.com. 22 March 1998. Retrieved 2009-05-10.
  3. Porter, Valerie; Mason, Ian Lauder (2002). Mason's world dictionary of livestock breeds, types, and varieties. CABI. p. 66. ISBN 0-85199-430-X.
  4. "What is Wagyu?". Japan Meat Information Service Center.
  5. "Wagyu Japanese Beef" (PDF).
  6. "Wagyu - What are they? Where did they come from?".
  7. "Japanese Shorthorn Cattle".
  8. "Australian Wagyu Forum".
  9. According to the Australian Wagyu Association: http://wagyu.org.au/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=64
  10. Associated Press, "U.S. ranches breed famous Kobe-style beef", Japan Times, 12 August 2011, p. 3.
  11. Raabe, Steve (11 January 2012). "Tender Wagyu muscles onto meat scene, makes stock-show exhibition debut". The Denver Post.