Vlad Ţepeş

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Vlad the Impaler and the Turkish Envoys. Painting by Theodor Aman.
Vlad III Dracula
Pangeran Wallachia
250px
Potret terkenal dari Vlad III Dracula[1][2]
Mréntah 1448; 1456–1462; 1476
Miyos November atau Dhésèmber 1431[1]
Schäßburg, Transylvania, karajan Honggari
Tilar donya Dhésèmber 1476[1]
Bucharest, Wallachia
Garwa 1. seorang wanita terhormat Transylvania yang tidak diketahui
2. Ilona Szilágyi
Wangsa House of Drăculești (cabang dari House of Basarab)
Bapa Vlad II Dracul
Ibu Cneajna dari Moldavia

Vlad III, Pangeran Wallachia (c. 1431 – Dhésèmber 1476), dipuntèpang dados Vlad Ţepeş (Romanian: Vlad Țepeș Cithakan:IPA-ro utawi Dracula (dalam Basa Indonésia asring dipunuwali dados Drakula), inggih punika pangeran Wallachia ingkang gadhah kuasa ing taun 1448, lajèng ing 1456 ngantos 1462 lan ing taun 1476.[3]

Ing sajarah, Vlad misuhur badhé perlawananipun kaliyan èkspansi Kesultanan Utsmaniyah[4] lan hukuman kejam ing oiyambakipun nglampahi ing musuh-musuhipun.[5]

Vlad III misuhur amargi mènginspirasi nama karaktèr vampir ing novèl Bram Stoker taun 1897, Drakula.[5]

Asma[besut | besut sumber]

Asma wikingipun Drăculea (ugi dipunsebat "Drakulya"), adhedhasar pinten-pinten dokumen, punika "putra sang naga", amargi ramanipun, Vlad II Dracul, ingkang nampi julukan kasebut amargi piyambakipun sampun gabung kaliyan Ordo Naga (Order of the Dragon). Dracul, asalipun saking basa Latin Draco, punika "dragon", inggih punika asalipun saking tembung ing basa Yunani Δράκων (Dracon). Ing basa Rumania, Drac punika "iblis".

Julukan makaten, "Țepeș" ("Penyula") asalipun saking karemenanipun nghukum tiyang kaliyan cara ing sula. Ing basa Turki Ottoman, punika dipuntepang kaliyan asma "Kazıklı Voyvoda" ingkang punika "Pangeran Penyula".

punika gesangipun, piyambakipun nyerat namanipun ing saben dokumen kaliyan asma Wladislaus Dragwlya utawi Drakwlya.[6]

Masa mudi[besut | besut sumber]

Vlad lair ing Sighișoara (Hungaria: Segesvár), Transylvania (dados saking karajan Hungaria), ing musim dingin taun 1431 saking Vlad II Dracul, lan punika cucu saking Mircea the Elder. Ibunipun dipunyakini punika istri kaping kalih saking ayahipun, Putri Cneajna saking Moldavia, anak sulung saking Alexandru cel Bun.[7]. piyambakipun gadah kalih kakak tiri, Mircea II lan Vlad Călugărul, lan adik tiri, Radu cel Frumos.

ing wanci lair lair, ayahipun ingkang saged angsal julukan the Dragon (Basa Rumania: Dracul) punika ing perjalanan ing Nuremberg kanggé kawigatosan Ordo Naga. ing wanci berumur gangsal taun, Vlad nampi dados anggora Ordo.[1]

Kesultanan Utsmaniyah utawi Turki[besut | besut sumber]

Dados musuh utama Dracula, Kesultanan Utsmaniyah ananging mbenci Dracula.[8] piyambakipun naté mbantai prajurit Kesultanan Utsmaniyah ing Tirgoviste, mbakar pemuda pelajar Turki ing Wallachia, memaku topi utusan Kesultanan Utsmaniyah ingkang supe melepas topi[9], menyula 30.000 pedagang Turki.[8]

Gladri[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Florescu, Radu R. & McNally, Raymond T. (1989). Dracula, prince of many faces: his life and his times. Little, Brown and Company. ISBN 0-316-28655-9.  Paramèter |authorllink1= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  2. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Ambras
  3. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Dracula
  4. ^ Count Dracula's Legend
  5. ^ a b "Vlad III". Encyclopædia Britannica Online. 2010. Dijupuk 26 May 2010. 
  6. ^ http://hrcak.srce.hr/file/19561
  7. ^ Dracula: Prince of Many Faces", Florescu lan McNally, halaman 45
  8. ^ a b Cneajna, Hyphatia.(2010). Dracula: Pembantai Umat Islam ing Perang Salib Hal.104,107,110-114,117. Yogyakarta: Navila Idea
  9. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng vampir2