Veronika

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Santa Veronika
Hans Memling 026.jpg

Santa Veronika, dening Hans Memling.
Miyos Abad ping 1 Masehi, Kaisarea Filipi utawa Yerusalem, Palestina
Tilar donya Abad ping 1 Masehi
Dipun urmati ing Greja Katulik Roma, Greja Ortodoks Wetan
Dinten pèngetan 12 Juli
Gloriole.svg Portal Santo

Santa Veronika (abad ping 1) yaiku wong wadon sing ngusep rai Yesus sing agi lumuran getih karo kerudunge sakhenggo rai Yesus tergambar ing kerudunge.[1][2] Jeneng sabenere saka wadon kasebut ora dingerteni.[1] Ing tradhisi greja, ia diarani Veronika amargi ing basa Latin "Veronika" artine "gambar nyata".[1] Nama itu dikenakan pada perempuan tersebut karena wajah Yesus tergambar di kerudungnya.[1] Veronika diurmati minangka santa amargi ketulusanne ing ngeringanke beban Yesus sing agi sangsara ing lelampahan menyang panyaliban ing Golgota.[1][2] Dikisahke nek sawise kadadean kasebut, Veronika dadi wong Kristen.[2] Sadurunge seda, ia ngawenehi kerudung lumuran getih sing bergambar rai Yesus marang Paus Klemens.[2]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c d e (ing basa Indonésia)Bernadette McCarver Snyder. 2001. 115 Kisah Santo-Santa yang Mengasyikkan. Yogyakarta: Kanisius. Hal. 129-130.
  2. a b c d A. Heuken. 1985. Ensiklopedi Orang Kudus. Jakarta: Yayasan Cipta Loka Caraka. Hal. 306