Valanga nigricornis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Walang kayu
Malaysian Locust (Valanga nigricornis) (23220865943).jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Orthoptera
Famili: Acrididae
Génus: Valanga
Spésies: V. nigricornis
Jeneng binomial
Valanga nigricornis
(Burmeister, 1838)[1]
anak walang, ing, Sabah, Malaysia

Walang kayu, Valanga nigricornis ya iku jinis walang saka kulawarga Cyrthacanthacridinae sub kulawarga Acrididae. Diwedharaké déning ahli zoologi Jerman Hermann Burmeister taun 1838 nalika nemu kéwan iki ing Singapura.

Wedharan[besut | besut sumber]

Walang kayu duwé ukuran kang manéka warna. Lanangé watara 45-55mm, déné wadoné 15–75 mm. Walang diwasa warna coklat semu kuning, kuning utawa ijo kanthi tenger ireng semu biru[2]. Suwiwi mburi bisa kasawang nalika walang nembé mabur.

Déné anakan walang kayu lumrahé warna ijo. Owah-owahan warna kedadèn nalika walang nom ganti kulit. Werna nalika diwasa lumrahé ngèmperi rupa karo papan uripé.

Sebaran[besut | besut sumber]

Walang kayu sumebar ing Thailand sisih kidul, Malaysia, Indonesia lan Filipina. Walang kayu manggon ing alas, grumbul lan kebon,[2] lan bisa dadi ama kang wigati ing kebon klapa sawit lan karèt[3].

Siklus urip[besut | besut sumber]

Lumrahé walang kayu mung urip sak turunan ing wektu setaun. Babon walang ngendhog cacah papat ing lemah kang teles. Sawusé netes, anak walang ganti kulit nganti ping 6-7 nganti dadi walang diwasa.

Walang kayu kalebu kéwan diurnal, kang seneng dhédhé ing panasan.

Walang kayu mangan gegodhongan saka manéka tuwuhan, kacathet watara 35 jinis tetuwuhan kang dipangan déning walang iki.

Sub spésiès[besut | besut sumber]

Walang iki kapérang dadi pira-pira sub spésiès kang sapérangan èndemik ing sawatara pulo tinamtu.

  • V. n. sakoemiensis
  • V. n. waiensis
  • V. n. carolinensis
  • V. n. disparilis
  • V. n. kalaotuae
  • V. n. nigricornis
  • V. n. allorensis
  • V. n. aroensis
  • V. n. australiensis
  • V. n. batuensis
  • V. n. fortis
  • V. n. fumosa
  • V. n. sumatrensis
  • V. n. insularis
  • V. n. saravakensis
  • V. n. keyensis
  • V. n. lombokensis
  • V. n. mangalumensis
  • V. n. melanocornis
  • V. n. moro
  • V. n. rammei
  • V. n. halmaherae
  • V. n. ornata

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Valanga nigricornis (Burmeister, 1838)". Orthoptera Species File. orthoptera.speciesfile.org. Dijupuk 2015-04-06. 
  2. a b "Javanese grasshopper - Valanga nigricornis". Locust Handbook. Humanity Development Library. Dijupuk 2015-04-06. 
  3. "Valanga nigricornis (Burmeister, 1838)". The DNA of Singapore. Lee Kong Chian Natural History Museum. Dijupuk 2015-04-07.