Vèteran

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Veteran

Vèteran (saka basa Latin vetus, kang artiné tuwa) ya iku wong kang tau duwé pengalaman ing bidang Militèr utawa panegak hukum.[1] Sacara umum ana telung tingkatan kanggo vèteran, kang paling dhuwur ya iku vèteran perang kamardékaan, banjur vèteran perang kanggo njaga kamardékaan bangsa saka agresi nagara liya, lan kang pungkasan ya iku vèteran perang kanggo mbéla kapentingan bangsa-bangsa sekuthu, utawa mbéla kapentingan pulitik nagara.[1] Pensiunan tentara kang ora tau perang nglawan musuh saka njaba ora kena diarani vèteran, mung bisa diarani purnawirawan.[1]

Ing Indonésia ana rong kategori kanggo vèteran, yaitu Vèteran Pejuang Kamardékaan kanggo sing mèlu Perang Kamardékaan Indonesia saka taun 1945 nganti taun 1949, lan Vèteran Pambéla Kamardikan kanggo kang mèlu perang nalika jaman Trikora lan Dwikora, uga kang ana ing Timor Timur saka taun 1975 nganti taun 1976.[2] Kejaba iku, saiki uga lagi diusulaké prédikat Vèteran kang tentara kang wis tau dikirim ning nagara manca kanggo tugas njaga perdamaian ing sangisoré bendéra Perserikatan Bangsa-Bangsa, amarga wis entuk rekomendasi saka WVF.[2] Ing sebagian donya, Vèteran banget nggoné dihormati masyarakat.[2] Ing Amerika Serikat contoné, ana dina khusus kanggo para Vèteran perang, ya iku dina Vèteran.[2]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c (id)Veteran(30 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d (id)Veteran(30 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vèteran&oldid=1012989"