Menyang kontèn

Uyah segara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Panen uyah laut ing Pak Thale, Phetchaburi, Thailand
Kolam penguapan uyah ing Tamil Nadu, India

Uyah sagara minangka uyah sing diasilake kanthi penguapan banyu laut.[1] Iki digunakake minangka bumbu ing panganan, masak, kosmetik lan kanggo nglestarekake panganan. Uga diarani uyah teluk,[2] uyah srengenge,[3] utawa mung uyah. Kaya uyah rock sing ditambang, produksi uyah sagara wiwit jaman biyen. Uyah laut sing kasedhiya ing pasar saiki beda-beda gumantung ing komposisi kimia. Sanajan komponen utama yaiku natrium klorida, bagean sing isih ana bisa kurang saka 0,2 nganti 10% uyah liyane. Umume kalsium, kalium, lan uyah magnesium klorida lan sulfat kanthi jumlah unsur sing luwih murah tinimbang unsur-unsur tilas sing ana ing banyu laut alami. Sanajan komposisi uyah sing kasedhiya kanthi komersial bisa beda-beda, komposisi ion banyu asin alami relatif tetep.[4]

Gambar resolusi dhuwur saka gandum saka uyah sagara.
Kolam penguapan uyah laut ing Teluk Walvis . Organisme halofil sing menehi warna abang
Uyah sagara " Fleur de sel ", Réle de Ré

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "How salt is made - material, used, processing, procedure, industry, machine, Raw Materials". www.madehow.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2018-09-19.
  2. Brownrigg, William (1748). The Art of Making Common Salt, as Now Practised in Most Parts of the World. C. Davis. kc. 12.
  3. Forbes, R. J. (1955). Studies in Ancient Technology. Vol. iii. Brill Archive. kc. 169. Dibukak ing 10 December 2012.
  4. "Major ion composition of seawater - Lenntech". www.lenntech.com. Dibukak ing 2019-03-14.