Uwuh panganan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Woh lan sayuran ing sampah, dibuwang ora dipangan
Panganan sing pulih dening kritikus limbah panganan Rob Greenfield ing Madison, Wisconsin wiwit rong dina pulih saka sampah. [1]

Sampah panganan utawa kelangan panganan yaiku panganan sing ora dipangan. Penyebab sampah utawa kerugian panganan akeh banget lan kedadeyan ing kabeh sistem panganan, sajrone produksi, proses, distribusi, ritel lan konsumsi . Kerugian lan limbah panganan global [2] antara siji-katelu [3] lan setengah [4] kabeh panganan sing diproduksi. Ing negara-negara berpenghasilan rendah, umume kapitunan nalika produksi, lan ing negara maju akeh panganan - udakara 100 kilograms (220 lb) saben wong saben taun - boroske ing tahap konsumsi. [5]

Limbah panganan minangka bagean utama saka pengaruh pertanian marang perubahan iklim. lan masalah lingkungan liyane. Organisasi Pangan lan Pertanian ngramal ing 2014 manawa limbah panganan sing ilang nyebabake biaya ekonomi, lingkungan lan sosial global $ 2,6 triliun saben taun lan tanggung jawab kanggo 8 persen emisi gas omah kaca global. [6] Kajaba iku, limbah panganan sing ora ditangani utawa direklamasi kanthi bener, yaiku liwat kompos, bisa nyebabake akibat lingkungan sing negatif. Contone, gas TPA saka pencernaan anaerobik bahan organik minangka sumber utama metana gas omah kaca, lan fosfor sing ora direklamasi ing sampah panganan, nyebabake penambangan fosfat luwih lanjut. Kajaba iku, nyuda sampah panganan ing kabeh bagean sistem panganan minangka bagean penting kanggo nyuda pengaruh lingkungan saka pertanian, kanthi nyuda jumlah banyu, lahan lan sumber daya liyane sing dibutuhake kanggo panganan masarakat global.

Bagel sing dibuwang
Infographic limbah panganan sing diproduksi dening Next Generation Food, 2010
Sampah panganan

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "The Food Waste Fiasco: You Have to See it to Believe it". Rob Greenfield (ing basa Inggris). 2014-10-06. Dibukak ing 2020-09-22.
  2. Foundation, Outrider (2019-09-16). "Opinion | Food Waste is the World's Dumbest Environmental Problem". The Rising — Covering how changes in the environment impact business, technology, and politics. (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-09-16.
  3. "Global Food Loss and Food Waste". UN Food and Agricultural Organisation. Dibukak ing 2016-06-09.
  4. "Food Waste: Half Of All Food Ends Up Thrown Away". Huffington Post. 10 January 2013. Dibukak ing 2013-02-05.
  5. Gustavson, Jenny; Cederberg, Christel; Sonesson, Ulf; van Otterdijk, Robert; Meybeck, Alexandre (2011). Global Food Losses and Food Waste (PDF). FAO.
  6. "Reduced Food Waste". Project Drawdown (ing basa Inggris). 2020-02-12. Dibukak ing 2020-09-19.