Urang (kéwan)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Udang Palaemon serratus saka infraorder Caridea

Udang minangka crustacea decapod kanthi awak memanjang lan mode lokomosi utamane nglangi - umume Caridea lan Dendrobranchiata . Definisi sing luwih sempit bisa diwatesi kanggo Caridea, kanggo spesies cilik ing salah sawijining klompok utawa mung kanggo spesies laut. Ing definisi sing luwih jembar, urang bisa uga sinonim karo udang, nutupi krustasea renang mata kanthi buntut otot sing dawa ( weteng ), kumis dawa ( antena ), lan sikil langsing. [1] Krustasea cilik sing padha kaya udang, diarani siji. [2] Dheweke nglangi maju kanthi ngayuh tali renang ing sisih ngisor weteng, sanajan reaksi uwal biasane diuleni nganggo buntut sing nyetir mundur kanthi cepet. Kepiting lan lobster duwe sikil sing mlaku kuwat, dene urang duwe sikil sing lancip lan rapuh sing biasane digunakake kanggo ndhelik. [3]

Udang nyebar lan akeh. Ana ewonan spesies sing diadaptasi karo macem-macem habitat. Dheweke bisa uga dipangan ing sacedhake dhasar segara ing pesisir lan muara sing paling akeh, uga ing kali lan tlaga. Kanggo uwal saka predator, sawetara spesies nyelehake ing dasar laut lan nyilem menyang endhepan. [3] Biasane umure wiwit siji nganti pitung taun. [4] Udang asring dhewekan, sanajan bisa mbentuk sekolah gedhe nalika musim pamijahan. [5]

Dheweke duwe peran penting ing rantai panganan lan minangka sumber panganan sing penting kanggo kewan sing luwih gedhe wiwit iwak nganti paus . Ekor otot akeh udang bisa didhahar manungsa, lan akeh ditangkap lan dipakani kanggo dikonsumsi manungsa. Spesies udang komersial ndhukung industri sing regane 50 milyar dolar setaun, [3] lan ing taun 2010 total produksi komersial udang udakara 7 yuta ton. Peternakan udang dadi luwih umum sajrone taun 1980an, utamane ing China, lan ing taun 2007 panen saka peternakan udang ngluwihi tangkapan udang liar. Ana masalah pinunjul karo penarikan gedhe banget nalika urang ditangkap ing alam liar, lan ana kerusakan polusi ing muara nalika digunakake kanggo ndhukung tani urang. Akeh spesies urang cilik kaya sing diandharake dening udang, udakara 2 cm (0.79 in) dawa, nanging sawetara udang ngluwihi 25 cm (9.8 in) . Udang luwih gedhe biasane ditargetake kanthi komersial lan asring diarani udang, utamane ing Inggris.

Bedane udang, lobster lan kepiting
Shrimp     shrimp
Clawed lobster     lobsters     Spiny lobster
Mud crab     crabs
Udang langsing kanthi weteng otot dawa. Dheweke katon kaya lobster cilik, nanging ora kaya kepiting. Weteng kepiting cilik lan cekak, dene weteng lobster lan udang gedhe lan dawa. Weteng ngisor ndhukung dhukungan pleopods sing wis dicocogake kanthi apik kanggo renang. Karpet kepiting wiyar lan rata, dene karpet lobster lan udang luwih bentuke silinder. Antena kepiting cendhak, dene antena lobster lan udang biasane dawa, tekan luwih saka kaping pindho dawa awak ing sawetara spesies urang. [3] [6] [7] Lobak cakar (gambar ing kiwa) lan lobster spiny (gambar ing sisih tengen) minangka pangembangan evolusi tengah antarane udang lan kepiting. Kayane katon kaya versi udang sing gedhe. Lobak cakar duwe cakar gedhe, nanging lobster spiny ora duwe, nanging antena alus lan carapace. Sawetara decapod paling gedhe yaiku lobster. Kaya kepiting, lobster duwe sikil sing kuat lan adaptasi banget kanggo mlaku ing lantai segara, sanajan ora mlaku mlaku miring. Sawetara spesies duwe pleopod awal, sing menehi sawetara kemampuan kanggo nglangi, lan kaya udang bisa nganggo udang nganggo buntut kanggo uwal saka predator, nanging modhosi utama yaiku mlaku-mlaku, ora nglangi. [8] Kepiting berkembang saka udang awal, sanajan ora katon kaya udang. Ora kaya udang, wetenge cilik, lan duwe antena cendhak lan karpet cendhak sing amba lan rata. Dheweke duwe cakar sing nangkep minangka pasangan awak ing ngarep. Kepiting dicocogake kanggo mlaku ing lantai segara. Dheweke duwe sikil sing kuat lan biasane pindhah menyang lantai segara kanthi mlaku miring. Dheweke duwe pleopoda, nanging digunakake minangka organ intromittent utawa kanggo nyandhang endhog, ora kanggo nglangi. Kamangka udang lan lobster bisa ucul saka predator kanthi lobster, kepiting nemplek ing dhasar segara lan nyuburake endhepan. Dibandhingake karo udang lan lobster, karpet kepiting utamane abot, keras lan mineral . [9] [10]
Anatomi eksternal saka udang umum Eropa, Crangon crangon

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Shrimp Encyclopædia Britannica. Retrieved 20 August 2012.
  2. Rudloe & Rudloe (2009)
  3. a b c d Rudloe & Rudloe (2009), pp. 15–26.
  4. "A bouillabaisse of fascinating facts about fish". NOAA: National Marine Fisheries Service. Dibukak ing October 22, 2009.
  5. A. Gracia (1996). "White shrimp (Penaeus setiferus) recruitment overfishing". Marine and Freshwater Research. 47 (1): 59–65. doi:10.1071/MF9960059.
  6. Bauer, 2004, Chapter 2, pp. 15–35.
  7. Mortenson, Philip B (2010) This is not a weasel: a close look at nature's most confusing terms Pages 106–109, John Wiley & Sons. ISBN 9780471273967.
  8. Bruce, Niel and Alison MacDiarmid (2009) "Crabs, crayfish and other crustaceans – Lobsters, prawns and krill" Te Ara – the Encyclopedia of New Zealand, updated 2 March 2009
  9. Ruppert et al. (2004), pp. 628–650.
  10. Boßelmann, F.; P. Romanob; H. Fabritiusb; D. Raabeb; M. Epple (October 2007). "The composition of the exoskeleton of two crustacea: The American lobster Homarus americanus and the edible crab Cancer pagurus". Thermochimica Acta. 463 (1–2): 65–68. doi:10.1016/j.tca.2007.07.018.