Udan abang ing Kerala

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sampel banyu udan (kiwa) lan sawise partikel kasebut mapan (nengen). Endhepan garing (tengah).

Fenomena udan abang Kerala yaiku kedadeyan udan getih sing kedadeyan ing wilayah Wynaad (wilayah Ambalavayil) Malabar, India ing dina Senen, tanggal 15 Juli 1957 lan warna kasebut banjur malih dadi kuning lan uga tanggal 25 Juli nganti 23 September 2001, nalika udan deres udan warna abang tiba sporadis ing negara bagian kidul India, Kerala, kanthi pewarnaan jambon. Udan kuning, ijo lan ireng uga dilapurake. Udan berwarna uga dilaporake ing Kerala ing taun 1896 lan kaping pirang-pirang wiwit, paling anyar ing wulan Juni 2012, lan wiwit 15 Nopember 2012 nganti 27 Desember 2012 ing provinsi wétan lan tengah-lor ing Sri Lanka.

Sawise pemeriksaan mikroskop ringan ing taun 2001, umume ngira yen udan diwarnai kanthi tiba amarga meteor hipotetis, nanging panliten sing ditindakake dening Pamrentah India nyimpulake yen udan kasebut diwarnai dening spora udara saka Ganggang ijo terrestrial lokal saka genus Trentepohlia.