Tracy Letts

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tracy Letts
Tracy Letts at 2013 Toronto Film Festival.jpg
Letts at the premiere of August: Osage County, Toronto International Film Festival on September 9, 2013
Lair (1965-07-04) Juli 4, 1965 (umur 53)
Tulsa, Oklahoma, United States
Pakaryan Playwright, screenwriter, actor
Taun aktif 1988–present
Bojo Carrie Coon (o. 2013)
Bebungah Pulitzer Prize for Drama
2008 August: Osage County
Tony Award for Best Actor in a Play
2013 Who's Afraid of Virginia Woolf

Tracy Letts (lair ing Tulsa, Oklahoma, 4 Juli 1965; umur 53 taun) inggih punika salah satunggalipun panganggit skénario lan juru paraga saking Amérika Sarékat ingkang nampi pangaji Pulitzer ing Kategori Sandhiwara awit saking kaprigelanipun maragani ing August: Osage County[1] lan Tony Award lumantar paraganipun minangka George ing Who's Afraid of Virginia Woolf?. Piyambakipun nganggit skénario tigang filem ingkang dipunangkat saking lakon sandhiwara anggitanipun piyambak, inggih punika Bug lan Killer Joe, dipunsutradarani William Friedkin, lan August: Osage County, dipunsutradarani John Wells. Namanipun ugi misuwur saking paraganipun minangka Andrew Lockhart wonten ing adicara televisi Showtime, Homeland, ingkang lajeng pikantuk nominasi kalih kategori ing Screen Actors Guild Awards.

Latar wingking[besut | besut sumber]

Letts lair ing Tulsa, Oklahoma, putranipun panyerat misuwur, Billie Letts (née Gipson) lan profesor ugi juru paraga, Dennis Letts.[2][3] Piyambakipun gadhah kalih rakamas, Shawn, juru musik jazz lan panata musik, lan Dana. Letts ageng wonten ing Durant, Oklahoma lan nglampahi pawiyatan ing Durant High School dasawarsa 1980-an. Salajengipun piyambakipun ngalih wonten Dallas, nyambut damel minangka bakul saking katebihan sinambi miwiti kiprahipun minangka juru paraga kanthi maragani lakon anggitanipun Jerry Flemmons, O Dammit!, ingkang dipunsengkuyung déning Southern Methodist University.

Ing yuswa 20 taun, Letts ngalih wonten Chicago, nyambut damel sewelas taun ing Steppenwolf Theatre Company lan Famous Door. Dumugi sapunika piyambakipun taksih lelabetan minangka péranganing Steppenwolf. Piyambakipun yasa Bang Bang Spontaneous Theatre, ingkang anggotanipun antawisipun Greg Kotis (panampi bebungah Tony Award lumantar Urinetown), Michael Shannon (mblebet nominasi ing Academy Award lumantar Revolutionary Road), Paul Dillon, lan Amy Pietz.[4] Taun 1991, Letts nyerat lakon Killer Joe. Kalih taun salajengipun, maragani ing The Next Lab Theater Chicago, lajengThe 29th Street Rep in NYC. Lakon Killer Joe punika dipunpéntasaken ing langkung saking 15 nagari lan kalih basa.[5][5][6] Letts sesémahan kaliyan juru paraga wanita Carrie Coon (ingkang naté dados juru paraga ing filem Who's Afraid of Virginia Woolf?,) wulan Sèptèmber 2013.

Letts sampun nyerat skénario kanggé filem Bug ingkang dipunsutradarani William Friedkin, dipunangkat saking lakon anggitanipun piyambak, Killer Joe dipunsutradarani Friedkin, dipunangkat saking lakon anggitanipun piyambak, lan August: Osage County bilih sutradharanipun John Wells, ugi dipunangkat saking lakon anggitanipun ingkang kasil menang wonten adicara Pulitzer-Prize lan Tony Award kanthi sesirah ingkang sami.

Lumantar Killer Joe, Letts mlebet nominasi Saturn Award wonten pahargyan The Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA, minangka Panganggit Paling Saé. Taun 2007, piyambakipun ugi ngayahi minangka juru damel palaksana ngrangkep maragani filem cekak Cop Show, ingkang dipunsutradarani Leo Benvenuti lan Steve Rudnick. Kajawi punika, ugi maragani ing filem Danny Pudi.

Letts naté maragani senator Amérika Sarékat Andrew Lockhart ing adicara televisi Showtime mangsa kaping tiga, damelanipn Homeland. Lumantar kaparagan punika, piyambakipun mlebet nominasi ing Screen Actors Guild taun 2013. Piyambakipun maragani malih ing mangsa kaping sekawan, sesarengan kaliyan Lockhart minangka Direktur CIA.

Letts ugi maragani ing Prison Break (minangka Peter Tucci), The District (minangka Brad Gilroy), Strong Medicine (minangka Ken), Profiler (minangka Mr. Adams), Judging Amy (minangka Mr. Kleinman), The Drew Carey Show (minangka Lomax), Seinfeld, Early Edition (minangka Jonathan/Marksman), lan Home Improvement (minangka Henry).

Ing filem biyoskup, Letts maragani pakaryanipun Audrey Wells sesirah Guinevere (minangka Zack), pakaryanipun Stuart Baird sesirah U.S. Marshals (minangka Sheriff Poe), Chicago Cab (minangka pandhemen olahraga), Straight Talk (minangka Sean), Paramedics (minangka ingkang gadhah van), lan The Big Short (minangka Lawrence Fields). Kajawi punika, Letts ugi dados paraga panyengkuyung minangka Dean Caudwell ing Indignation (2016), satunggalipun filem ingkang dipunangkat saking novèl anggitanipun Philip Roth kanthi sesirah ingkang sami, dipunbabar taun 2008.

Pakaryan panggung[besut | besut sumber]

Minangka panganggit lakon sandhiwara[besut | besut sumber]

Minangka juru paraga[besut | besut sumber]

Pakaryan filem[besut | besut sumber]

Filem[besut | besut sumber]

Taun Sesirah Maragani Cathetan
1988 Paramedics Van owner
1992 Straight Talk Sean
1998 Chicago Cab Sports fan
1998 U.S. Marshals Sheriff Poe
1999 Guinevere Zack
2006 Bug Writer
2007 Cop Show Michael Cooke Short film; also writer
2012 Killer Joe Writer
2013 August: Osage County Writer
2015 The Big Short Lawrence Fields
2016 Wiener-Dog Danny
2016 Christine Michael
2016 Indignation Hawes D. Caudwell
2016 Elvis & Nixon John Finlator
2016 Imperium Dallas Wolf
2017 The Lovers Michael Post-production
2017 Lady Bird Post-production

Televisi[besut | besut sumber]

Taun Sesirah Maragani Cathetan
1995 Home Improvement Henry Episode: "Jill's Surprise Party"
1996–1997 Early Edition Jonathan / Marksman 2 episodes
1997 Seinfeld Counterguy Episode: "The Strike"
1998 The Drew Carey Show Lomax Episode: "Drew and the Conspiracy"
1999 Judging Amy Mr. Kleinman Episode: "Pilot"
2000 Profiler Mr. Adams Episode: "Train Man"
2001 Strong Medicine Ken Episode: "Wednesday Night Fever"
2001 The District Brad Gilroy Episode: "Melt Down"
2006 Prison Break Peter Tucci 2 episodes
2013–2014 Homeland Senator/Director Andrew Lockhart 24 episodes
2016–present Divorce Nick 10 episodes

Pangaji lan nominasi[besut | besut sumber]

Pangaji
Nominasi

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "The 2008 Pulitzer Prize Winners – Drama". pulitzer.org. 
  2. "Interview with Billie Letts". readersread.org. 
  3. Associated Press (2008-02-25). "Dennis Letts, 73, a Professor Who Became Broadway Actor, Dies". The New York Times. Dijupuk 2008-07-03. 
  4. "Tracy Letts's Productions at Steppenwolf". Steppenwolf Theatre Company. 2008. Dijupuk 2008-07-03. 
  5. a b Carlton Stowers (27 November 2003). "Sweet Revenge". The Dallas Observer. Dijupuk 2008-07-03. 
  6. Aifen Wang (2008). "In-your-face Theatre with In Your Face Sound Design". Stage Research. Dijupuk 2008-07-03. 
  7. "Three Sisters by Anton Chekhov, adapted by Tracy Letts". Artists Repertory Theatre. Dijupuk October 26, 2009. This adaptation of the Russian masterpiece was commissioned by Artists Rep as part three of its four-part Chekhov project. Letts offers a fresh, new look at the decay of the privileged class and the search for meaning in the modhèren world, through the eyes of three dissatisfied sisters who desperately long for their treasured past. 
  8. ""TEN" earns its rating at The Gift Theatre-Chicago Sun-Times". 
  9. "Carrie Coon Among Cast Of 19 For Steppenwolf's World Premiere Of Tracy Letts Play". Chicago Sun-Times. Dijupuk December 7, 2015. 

Pranala njawi[besut | besut sumber]