Tour Areva

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Menara Tour Areva

Cithakan:Infobox Gratte-ciel

Tour Areva (utawi ingkang sadèrèngipun dipunsebut minangka Tour Framatome lan Tour Fiat) inggih punika salah satunggaling yasan pencakar langit utawi yasan ingkang gadhah struktur ingkang inggil ingkang punika minangka salah satunggaling wujud yasan kantor ingakng mapan wonten ing La Défense, distrik bisnis ing sisih kulon Paris, Prancis. Tour Areva dipunyasa ing taun 1974 lan menara punika gadhah dhuwur ngantos 184 mèter (604 kaki) lan minangka yasan kanthi struktur paling inggil nomer kalih ing La Défense lan paling dhuwur nomer tiga ing Île-de-France.[1] Wangunan Tour Areva punika sedayanipun gadhah warna cemeng, déné selubungipun dipundamel saking watu granit warna cemeng lan ugi kaca cemeng. Wujudipun yasan punika inggih kados wujud prisma segi sekawan ingkang sampurna.

Sajarah[besut | besut sumber]

Tour Areva dipunyasa ing taun 1974, kanthi dhuwuripun 184 m. Sasampunipun rampung dipunyasa, yasan punika inggih dados menara pertahanan ingkang paling inggil. Nanging sak punika posisinipun minangka yasan paling inggil nomer sapisan sampun dipungantosaken déning menara sanèsipun Tour T11. Tour Areva inggih punika minangka salah satunggaling menara ikonik saking menara pertahanan génerasi kaping kalih. Menara Tour Areva mbetahaken wujud cemeng parallelepiped lan rainipun menara dipuntutup kanthi watu granit cemeng, lan ugi dipundamel cendhéla kanggé ngrokok lan ugi damel langkung amba kanthi dhuwuraken yasan punika kanggé matesi wontenipun èfek dhuwur. Tour Areva dipunsebat minangka yasan ingkang arsitèkipun inggih saking inspirasi wontenipun monolith cemeng wonten ing filem Stanley Kubrick "2001: A Space Odyssey". Status wonten ing pundi menara punika dipunyasa inggih gadhah kodhe CB1 wonten ing rencana ageng pérangan purwaka saking La Défense. Saderengipun ugi sampun dipundamel rencana kanggé yasa menara kembar Tour Areva wonten ing papan dumunungpun Tour Total sak punika, nanging anggènipun damel dipuntundha terus amargi wonteipun krisis lisah ing taun 1974.[2] Lokasi saking Tour Areva punika wonten ing rencana tata letak pertahanan mlebet wonten ing kodhe "CB1". PAtrick de Gayardon kanthi rsmi mbikak menara basis jump fiat ing taun 1987.

Arsitèktur[besut | besut sumber]

  • Area jobin: 54.56 x 42,64 mèter persegi
  • Lateral rainipun menara: 34600 mèter persegi

  • Awrat Bangunanipun: 145000 ton
  • Abotipun bajanipun: 5000 ton
  • Abotipun fasad granit: 4000 ton
  • Volume beton ingkang dipun-ginakaken: 45000 mèter kibik

  • Cacahipun cendela: 2.880
  • AC dipun-ginakaken ing tlatah ingkang ambanipun 18000000 mèter kibik / jam.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Logistics-in-Europe.com, Vertical Mail. ""Paris Ile-de-France, a head start in Europe"". Dijupuk 2007-10-04. 
  2. Tour Areva (Emporis)