Tornado

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tornado ing Seymour, Texas.

Tornado ya iku kolom udara muter kanthi banter kang gawé gayutan antarané méga cumulonimbus utawa ana ing kadadéan langka saka dasaré méga cumulus karo lumahing bumi.[1] Tornado metu racaké ukurane ora padha, lan racaké tornado iku minangka corong kondensasi sing wanguné kaya kukusan kang pucuk ngisor kang ngambah lemah iku wujudé cilik lan biyasané terus dikubengi karo puing-puing.[1] Lumrahé tornado kecepatane bisa nganti 177 km/jam utawa luwih kanthi rata-rata jangkauane ya iku 75 m lan bisa mlaku nganti pirang-pirang kilomèter sadurungé ilang.[1] Ana uga tornado kang kecepatane bisa nganti kecepatan angin punjul 300–480 km/jam la tornado iku ambané bisa nganti sakmil luwih utawa 1.6 km lan ana ing lemah bisa nganti 100 km adohe.[1]

Meski tornado wis sering diamati ana ing saben bawana saliyané Antartika, tornado malah luwih sering kedaden ana ing Amérika Sarékat.[1] Tornado lumrahé uga sering kedaden ana ing Kanada sisih kidul, kidul-tengah lan wétan Asia, wétan-tengah Amérika Latin, Afrika Selatan, kulon-segara lan tengah Éropah, Italia, kulon lan kidul Australia, lan uga ana ing Selandia Baru.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Perkins, Sid (2002-05-11). "Tornado Alley, USA". Science News. kk. 296–298. Dijupuk 2006-09-20.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. ^ "Doppler On Wheels". Center for Severe Weather Research. 2006. Dijupuk 2006-12-29.  Pranala njaba ing |publisher= (pitulung)