Timun suri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Timun Suri)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Timun suri (jeneng liya Mentimun suri, timun betik utawa barteh) ya iku tuwuhan samangsa|semusim]] ngasilaké woh kulawarga suku labu-labuan (Cucurbitaceae). Woh kang setengah mateng uga biyasa didol kanthi mangsa ya iku ing wulan pasa (Ramelan) amarga daging wohé kang dadi campuran ombenan panyengah ing buka pasa. Kiranti semana, timun suri ora kagolong tetuwuhan ing samangsa amarga bisa ditandur saben mangsa apa baé.Timun suri ngandut kalium kang ndhuwur kanthi duwé mupangat njaga kasegeran awak.

Mentimun suri bukanlah mentimun walaupun wujud buahnya memanjang dan menyerupai mentimun. Secara morfologi dan sitologi ia tidak sama dengan mentimun. Wujud daun dan ukuran bijinya lebih mendekati blewah atau melon. Selain itu, banyak kromosom inti selnya 2x= 2n = 24 yang sama dengan semua anggota Cucumis lainnya, kecuali mentimun (2x = 2n = 14).[1].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Daryono BS, Wicaksono CE. 2009. Bukti ilmiah di balik nama timun suri. Artikel di laman Fak. Biologi UGM.