The Bourne Identity (filem 2002)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Damon ing taun 2001

The Bourne Identity ya iku filem thriller[1] Amérika-Jerman taun 2002. Filem iki diadaptasi saka novèlé Robert Ludlum sing judhulé padha karo filemé. Filem iki dibintangi Matt Damon minangka Jason Bourne, wong sing ngalami extreme memory loss lan nyoba kanggo nemu identitasé ing tengah-tengah konspirasi clandestine ing Central Intelligence Agency (CIA). Filem iki uga diparagani déning Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Julia Stiles, Brian Cox lan Adewale Akinnuoye-Agbaje. Filem iki minang dadi sèri kapisan saka sèri filem Bourne, banjur turut filem The Bourne Supremacy (2004), The Bourne Ultimatum (2007), The Bourne Legacy (2012), lan Jason Bourne (2016).

Filem iki di ko-produseri lan disutradarani Doug Liman lan panulis naskahé Tony Gilroy lan William Blake Herron. Sanajan Robert Ludlum mati ing taun 2001, dhèwèké katulis minangka prodhuser èksekutif filem karo Frank Marshall. Universal Pictures gebyakaké filem iki ing Amérika Sarékat tanggal 14 Juni taun 2002, lan nampa tanggepan sing positip ing masarakat.

Ingkang maragani[besut | besut sumber]

  • Matt Damon minangka Jason Bourne
  • Franka Potente minangka Marie Helena Kreutz
  • Chris Cooper minangka Alexander Conklin
  • Clive Owen minangka The Professor
  • Brian Cox minangka Ward Abbott
  • Adewale Akinnuoye-Agbaje minangka Nykwana Wombosi
  • Gabriel Mann minangka Danny Zorn
  • Julia Stiles minangka Nicolette "Nicky" Parsons
  • Josh Hamilton minangka Research Tech
  • Walton Goggins minangka Research Tech
  • Orso Maria Guerrini minangka Giancarlo
  • Tim Dutton minangka Eamon
  • Nicky Naude minangka Castel
  • Russell Levy minangka Manheim

Box office[besut | besut sumber]

Ing minggu gebyagané, The Bourne Identity nampa pikolèhan US$27,118,640 ing 2,638 biyoskup. Filem iki pikolèh $121,661,683 ing Amèrika lor lan $92,263,424 saka panggonan liyané sing totalé nampa pikolèhan ing saindenging donya $214,034,224.[2]

Pakurmatan[besut | besut sumber]

Taun Organisasi Pakurmatan Kategori/panampa Result
2003 ASCAP Film and Television Music Awards ASCAP Award Top Box Office Films – John Powell
Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA Saturn Award Best Action/Adventure/Thriller Film
American Choreography Awards American Choreography Award Outstanding Achievement in Fight Choreography – Nick Powell
Art Directors Guild Excellence in Production Design Award Feature Film – Contemporary Films
Motion Picture Sound Editors, USA Golden Reel Award Best Sound Editing in Domestic Features-Dialogue & ADR; Sound Effects & Foley
World Stunt Awards Taurus Award Best Work With a Vehicle

The filem is recognized by American Film Institute in these lists:

  • 2008: AFI's 10 Top 10:
    • Nominasi Filem Misteri[3]

Rujukan[besut | besut sumber]