Tawon endhas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Tawon endhas
Lesser Banded Hornet - Vespa affinis, Siem Reap, Cambodia.jpg
Vespa affinis
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Hymenoptera
Famili: Vespidae
Génus: Vespa
Spésies: V. affinis
Jeneng binomial
Vespa affinis
Linnaeus, 1764
Sinonim
  • Apis affinis Linnaeus,1764

Tawon endhas (Vespa affinis ) ya iku tawon saka genus vespa kang umum ditemokaké ing Asia tropis lan subtropis.

Wedharan[besut | besut sumber]

Tawon endhas kalebu tawon ukuran cilik utawa sedhengan. Ratuné nganti 30mm, tawon lanang 26mm lan tawon buruh rata-rata 22 nganti 25mm.

Subspésiès[besut | besut sumber]

Ana 11 subspésiès sing dikenal ing saindenging Asia, kanthi variasi warna sing beda: V. a. alduini - V. a. alticincta - V. a. archiboldi - V. a. Kontinental - V. a. hainensis - V. a. indosinensis - V. a. moluccana - V. a. nigriventris - V. a. moluccana - V. a. picea - V. a. rufonigrans. [1] [2]

Sebaran[besut | besut sumber]

Tawon endhas kasebar ing Asia tropis lan subtropis kaya ta ing Sri Lanka, Hong Kong, Taiwan, Burma, Thailand, Laos, Vietnam, Sumatra, Filipina (Palawan) lan Malaysia. [3] [4]

Prilaku[besut | besut sumber]

Omah tawon endhas ing Bangalore.

Tawon endhas urip ing gegrumbulan, alas lan gurun. Panganané néktar kekembangan, woh-wohan lan larva kéwan gegremetan kaya ta tawon kertas ( Polistinae ) lan tawon madu ( Apidae ). Pangan utamané rupa panganan cairan kaya ta néktar saka kembang. Uga mangan tawon madu lan nyesep daging saka kéwan gegremetan sing wis mati. [5] [6]

Omah tawon endhas dibangun kanthi nggantung ing wit-witan, nanging uga ana ing semak-semak lan ing omah. Susuh sing dibangun ing dhuwur wit-witan umumé mujur. Ing dhaerah tropis bentukq lonjong dawa, déné ing subtropika bentuké oval kanthi ndhuwur sing bunder. Susuh kang isih cilik wanguné bunder kanthi bolongan lawang cacah siji dqnq lan menawa wis gedhé wujud lonjong kanthi pira-pira bolongan lawang lan dawanq bisa nganti 60 cm. [7] [8]

Bebaya kanggo manungsa[besut | besut sumber]

Tawon endhas duwé entup kang wisané bisa njalari pepati ing manungsa lan kéwan. Ing Klathèn kalapurakq menawa tawon endhas njalari wong 7 tiwas kaentup.[9][10]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Archer, ME (1997). Taksonomi, distribusi lan biologi nesting Vespa affinis (L.) lan Vespa mocsaryana du Buysson (Hym., Vespinae). Majalah Monthly Entomologist (Inggris).
  2. "Vespa affinis", artikel Wikispési ing https://species.wikimedia.org/wiki/Vespa_affinis . Diakses ing 01.10.2017.
  3. Archer, ME (1997). Taksonomi, distribusi lan biologi nesting Vespa affinis (L.) lan Vespa mocsaryana du Buysson (Hym., Vespinae). Majalah Monthly Entomologist (Inggris).
  4. Dadi, ing Nggoleki Urip, ing http://www.discoverlife.org/mp/20m?kind=Vespa+affinis . Diakses ing 01.10.2017.
  5. " Vespa affinis " ing http://www.vespa-bicolor.net/main/vespid/vespa-affinis.htm . Diakses ing 01.10.2017.
  6. Barthélémy, C. (2008). Pandhuan Pandhuan kanggo Vespids Sosial Hong Kong (Hymenoptera: Vespidae).
  7. " Vespa affinis " ing http://www.vespa-bicolor.net/main/vespid/vespa-affinis.htm . Diakses ing 01.10.2017.
  8. Barthélémy, C. (2008). Pandhuan Pandhuan kanggo Vespids Sosial Hong Kong (Hymenoptera: Vespidae).
  9. "Tawon 'Ndas' Ganas dan Mematikan, Sudah 7 Warga Klaten Tewas Disengat". Bangka Pos (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-04-05. 
  10. Media, Kompas Cyber. "Berbahaya, Sengatan Tawon Vespa Sebabkan 7 Orang Meninggal di Klaten". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-04-05.