Tamalé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tamale
Tamale Oaxaqueño thumb.png
Wrapped and unwrapped tamales oaxaqueños (from Oaxaca, Mexico) filled with mole negro and chicken
AjanganMain course
Panggonan asalMesoamerica
Tlatah utawa prajaNorth America
Woworan pokokCorn (maize) masa, banana leaves
VariasiCorn husks
Panganan sairibHumitas, pamonha
Buku masakan: Tamale  Médhia: Tamale

Tamalé minangka olah-olahan tradisional Mesoamerican, digawé saka masa utawa adonan (pati, lan biasané disiram jagung ), sing didang ing kulit jagung utawa godhong gedhang.[1] Wungkus kasebut bisa dibuang sadurungé mangan utawa digunakaké minangka ajangan. Tamales bisa diisi daging, keju, woh-wohan, jejanganan , lombok utawa panganan apa wae miturut rasa, lan loro ngisi lan duduh masak uga bisa diisi.

Tamalé minangka versi anglicized saka Spanyol tamal (jamak: tamales, saka basa Nahuatl ).[2] Tamal asalé saka tembung Nahuatl tamalli [3] liwat basa Spanyol ing endi tamal yaiku tamal lan tamales jamak. Tembung tamale minangka pambentukan bali saka tamales, karo pamicara basa Inggris sing nganggep sing tunggal yaiku tamale lan plural tamales .[4]

Sajarah[besut | besut sumber]

Tamalé asalé ing Mesoamerica wiwit 8000 nganti 5000 SM.[1] Nyuguhaké panganan iki bisa kawentar saka budaya pribumi ing Meksiko lan Guatemala menyang Amerika Latin. Miturut ahli arkeologi Karl Taube, William Saturn lan David Stuart, tamalé saka tanggal wiwit taun 100 Masehi. Dheweke nemu referensi agambar ing Mural San Bartolo, ing Petén, Guatemala.[5]

Tamalé sing isih diwungkus
Tamalé karo gegenepé

Peradaban Aztec lan Maya, uga Olmec lan Toltec sadurunge dheweke, nggunakake kayu minangka panganan gampang digawa, kanggo lelungan mburu, lan lelungan jarak adoh, uga nyengkuyung tentara.[1] Tamalé uga dianggep suci amarga minangka panganan kanggo para dewa. Aztec, Maya, Olmeca, lan Tolteca kabèh nganggep awake dhewe dadi wong-wong sing dadi jagung lan dadi tamalé dadi akeh ing upacara lan festival.[6]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. a b c Daniel., Hoyer (2008). Tamales (1st ed.). Salt Lake City, Utah: Gibbs Smith. ISBN 9781423603191. OCLC 199465927.
  2. "tamale". English–Spanish Dictionary. WordReference.com. Retrieved 2016-02-26.
  3. "nacatamal". Real Academia Española. Retrieved 2018-04-08.
  4. "Origin and Meaning of Tamale". Online Etymology Dictionary. Retrieved 25 November 2018.
  5. William A. Saturno, Karl A. Taube and David Stuart 2005 The Murals of San Bartolo, EI Peten, Guatemala, Part 1: The North Wall. Ancient America, Number 7. Center for Ancient American Studies, Barnardsville, NC.
  6. Clark, Ellen Riojas; Tafolla, Carmen (2011). Tamales, comadres and the meaning of civilization : secrets, recipes, history, anecdotes, and a lot of fun. San Antonio, TX: Wings Press. ISBN 9781609401344. OCLC 714645014.