Summer Olympic Games

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Summer Olympic Games utawa Games of the Olympiad (Prancis: Jeux olympiques d'été[1]), kawiwit ing taun 1896, ya iku acara manéka olahraga internasional, dibabar saben patang taun, organized déning International Olympic Committee. Medhali diwènèhaké ing saben acara, medhali emas diwenehaké marang kampiun kasiji, pérak diwenehaké kampiun kalara lan perunggu diwenehaké marang kampiun katelu, lakuné diwiwiti ing taun 1904. Winter Olympic Games uga dianakaké amarga kasuksèsané Summer Olympics.

Sayembara ing olimpiadhe mundhak saka 42 sayembara lan panyarta (wong lanang) sing luwih sithik 250, saka 14 nagara ing 1896, dadi ngrembaka 302 sayembara lan 10.768 panyarta (5.992 wong lanang, 4.776 wong wadon) saka 204 nagara ing 2012.

Wolulas nagara wis nganakaké Summer Olympic Games, lan sing paling anyar ya iku ing Inggris ing taun 2012. Amérikah Serikat nganakaké Summer Olympics kaping papat (1904, 1932, 1984, lan 1996), punjul nagara liyané,  lan Inggris wis nganakaké kaping telu Summer Olympics (1908, 1948, lan 2012), kabèh-kabehé ing kutha London. Telu kutha sing wis nganakaké Summer Olympics: Los Angeles (1932 lan 1984), Paris (1900 lan 1924), lan Athena (1896 lan 2004).

Olimpiadhe sing wis dianakaké mung ing bumi sisih kidul ya iku ing Australia (Melbourne 1956 lan Sydney 2000). Ing 2016, dianakaké Summer Games kapisan ing Rio de Janeiro ing Amerikah Kidul lan Summer Games kapisan dianakaké ing mangsa salju wewengkon ing kana.

Lima nagara – Yunani, Australia, Perancis, Inggris lan Swiss – dadi nagara conto panyarta ing kabèh Summer Olympic Games. Negara sing mung paling sithik éntuk medhali emas ing saben Summer Olympic Games ya iku Inggris. Amérikah Serikat asring mimpin daptar pikolehan medhali.

Notes[besut | besut sumber]

  1. ^ "French and English are the official languages for the Olympic Games."