Suku Batak Simalungun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Suku Batak Simalungun

Suku Batak Simalungun iku salah sijiné suku asli saka Sumatera Utara.[1] Simalungun tegesé sepi utawa ing basa Indonesia diarani sunyi.[1] Lagu-lagu Simalungun kang misuwur ya iku Sitalasari lan Tading ma ham.[1]

Suku Batak Simalungun manggon ing Kabupatèn Simalungun lan sakupengé.[2] Leluhur suku Batak Simalungun asalé saka dhaérah India Selatan.[2] Suku Batak Simalungun kabagi ing krajaan-krajaan.[2] Marga asli pandhudhuk Simalungun ya iku Damanik, lan 3 marga pendatang ya iku Saragih, Sinaga, lan Purba.[2] marga marga (jeneng keluarga) iku kabagi dadi papat marga gedhé ing Simalungun.[2]

Wong Batak ngarani suku iki kanthi jeneng suku Si Balungu saka legenda setan kang nyebabaké penyakit ing dhaérah iku, dené orang Karo ngarani Timur amarga manggon ing bagéyan timur suku Karo.[2]

Asal-usul[sunting | besut sumber]

Ana akeh sumber ngenani asal usul Suku Simalungun, ananging akéh kang nyritakna yèn nenek moyang Suku Simalungun asale saka njaba Indonesia.[2] Suku iki teka kanthi loro rombongan.[2] Rombongan kang kapisan ya iku Simalungun Proto , kang teka saka Nagore (India Selatan) lan pegunungan Assam (India Timur) nalika [[abad kaping lima.[2] Suku iki banjur liwat Myanmar, Siam lan Malaka lan sawise iku banjur nyabrang ing Sumatera Timur lan nggawé krajaan Nagur saka Raja dinasti Damanik.[2] Rombongan kang kapindho ya iku Simalungun Deutero, kang teka saka suku-suku ing sakupengé Simalungun kang isih tangga karo suku asli Simalungun.[2]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c (id)bataksimalungun.com(dipunundhuh tanggal 28 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k (id)sirajabatak.com(dipunundhuh tanggal 28 Agustus 2011)