Wong Simalungun

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wong Simalungun

Wong Simalungun iku salah sijiné wong asli saka Sumatera Lor.[1] Simalungun tegesé sepi utawa ing basa Indonesia diarani sunyi.[1] Lagu-lagu Simalungun kang misuwur ya iku Sitalasari lan Tading ma ham.[1]

Wong Simalungun manggon ing Kabupatèn Simalungun lan sakupengé.[2] Leluhur wong Simalungun asalé saka dhaérah India Selatan.[2] Wong Simalungun kabagi ing karajan-karajan.[2] Marga asli wong Simalungun ya iku Damanik, lan 3 marga pendatang ya iku Saragih, Sinaga, lan Purba.[2] marga marga (jeneng keluarga) iku kabagi dadi papat marga gedhé ing Simalungun.[2]

Wong Batak ngarani wong iki kanthi jeneng wong Si Balungu saka legenda setan kang nyebabaké penyakit ing dhaérah iku, dené orang Karo ngarani Timur amarga manggon ing bagéyan timur wong Karo.[2]

Asal-usul[besut | besut sumber]

Ana akèh sumber ngenani asal usul Wong Simalungun, ananging akèh kang nyritakna yèn nenek moyang Wong Simalungun asale saka njaba Indonesia.[2] Wong iki teka kanthi loro rombongan.[2] Rombongan kang kapisan ya iku Simalungun Proto , kang teka saka Nagore (India Selatan) lan pegunungan Assam (India Timur) nalika [[abad kaping lima.[2] Wong iki banjur liwat Myanmar, Siam lan Malaka lan sawise iku banjur nyabrang ing Sumatera Timur lan nggawé krajaan Nagur saka Raja dinasti Damanik.[2] Rombongan kang kapindho ya iku Simalungun Deutero, kang teka saka wong-wong ing sakupengé Simalungun kang isih tangga karo wong asli Simalungun.[2]

Cathetan wong[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (id)bataksimalungun.com(dipunundhuh tanggal 28 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k (id)sirajabatak.com(dipunundhuh tanggal 28 Agustus 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wong_Simalungun&oldid=1078725"