Su Shi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Su Shi
Su Dongpo.JPG
Patung Su Dongpo cedhak karo Danau Wetan ing Hangzhou
Pakarya Poet, Essayist, Painter, Artist, Calligrapher, Statesman

Su Shi (苏轼) (dipunlairaken 8 Januari 1037 – surud 24 Agustus 1101 kanthi umur 64 taun) ya iku sastrawan, penyair, pelukis, kaligrafer ing jaman Dinasti Song.[1] Su Shi kerep diarani Su Dongpo(苏东坡).[2] Su Shi lair saka kulawarga sastrawan ing Meishan, saiki provinsi Sichuan.[1] Dheweke sinau ing panggonan kang duwéni pengaruh Taoisme.[1] Ing taun 1057, Su Shi kang lagi 19 taun nempuh ujian nagara lan entuk gelar jinshi (进士).[1]

Sawise ujian nagara, dheweke njabat ing pirang-pirang jabatan ing kraton.[1] Su Shi kerep nggunakake puisi kang ditulis kanggo ngkritik pulitik ing kraton.[1] Salah siji saka pejabat kration kang dikritik ya iku Wang Anshi.[1] Kabeh mau nyeabake Su Shi dikirim ing pluruhan minangka ukumane amarga dheweke dituduh nglakoni kejahatan pulitik.[1] Senajan kaya ngono, Su Shi tetep nulis kanthi jeneng pena Su Dongpo.[1] Dheweke uga nulis kaligrafikanthi cacah akeh, salah sijine kanthi irah-irahan Han Shi Tie kang ngrembag ngenani dheweke nalika ing pluruhan kanthi ijèn.[1] Pungkasane Su Shi entuk kepercayan manèh lan ditugasake ing Chengdu.[1] Nanging Su Shi ora nganti tekan kutha mau amarga tinggal donya nalika ing dalan.[1] Dheweke tinggal dony nalika umur 64 taun.[1]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m Su Shi, China ABC. Diundhuh tanggal 17 Mei 2010.
  2. ^ (en)Su Shi, China Online Museum. Diundhuh tanggal 31 Mei 2010.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Su_Shi&oldid=1003230"