Su Shi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Su Shi
Su Dongpo.JPG
Patung Su Dongpo cedhak karo Danau Wetan ing Hangzhou
Pakarya Poet, Essayist, Painter, Artist, Calligrapher, Statesman

Su Shi (苏轼) (lair 8 Januari 1037 – pati 24 Agustus 1101 ing yuswa 64 taun) ya iku sastrawan, penyair, pelukis, kaligrafer ing jaman Dinasti Song.[1] Su Shi kerep diarani Su Dongpo(苏东坡).[2] Su Shi lair saka kulawarga sastrawan ing Meishan, saiki provinsi Sichuan.[1] Dheweke sinau ing panggonan kang duwéni pengaruh Taoisme.[1] Ing taun 1057, Su Shi kang lagi 19 taun nempuh ujian nagara lan entuk gelar jinshi (进士).[1]

Sawise ujian nagara, dheweke njabat ing pirang-pirang jabatan ing kraton.[1] Su Shi kerep nggunakake puisi kang ditulis kanggo ngkritik pulitik ing kraton.[1] Salah siji saka pejabat kration kang dikritik ya iku Wang Anshi.[1] Kabeh mau nyeabake Su Shi dikirim ing pluruhan minangka ukumane amarga dheweke dituduh nglakoni kejahatan pulitik.[1] Senajan kaya ngono, Su Shi tetep nulis kanthi jeneng pena Su Dongpo.[1] Dheweke uga nulis kaligrafikanthi cacah akeh, salah sijine kanthi irah-irahan Han Shi Tie kang ngrembag ngenani dheweke nalika ing pluruhan kanthi ijèn.[1] Pungkasane Su Shi entuk kepercayan manèh lan ditugasake ing Chengdu.[1] Nanging Su Shi ora nganti tekan kutha mau amarga tinggal donya nalika ing dalan.[1] Dheweke tinggal dony nalika umur 64 taun.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m Su Shi, China ABC. Diundhuh tanggal 17 Mei 2010.
  2. ^ (en)Su Shi, China Online Museum. Diundhuh tanggal 31 Mei 2010.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Su_Shi&oldid=1003230"