Spider-man

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Spider-Man
Gambar spiderman

Dari The Amazing Spider-Man #547 (Maret 2008)
Seni olèh Steve McNiven dan tinta olèh Dexter Vines.
Penerbit Amérika Sarékat Marvel Comics
Muncul
pisanan
Amazing Fantasy #15 (Agustus 1962)
Pancipta Stan Lee dan Steve Ditko
Watak
Watak samaran Peter Parker
Spesies Mutasi Manusia
Afiliasi
kelompok
Daily Bugle
New Fantastic Four
Avengers
Secret Avengers
New Avengers
Kanca perjuangan Venom
Scarlet Spider
Wolverine
Human Torch
Daredevil
Black Cat
Punisher
Toxin
Alias Ricochet, Dusk, Prodigy, Hornet, Captain Universe, Ben Reilly, Super Spider, Iron Spider, The Challenger
Kaprigelan

Spider-Man [1] utawa Manusia Laba-laba, ya iku adiwira fiktif saka komik marvel ding diripta déning juru tulis Stan Lee lan artis Steve Menko.[2] Dhèwèké pisanan katon ing amazing fantasy 15 agustus 1962. Dhèwèké wis dadi salah siji pahlawan super sing paling misuwur ing donya. Mungsuh sing misuwur ya iku flint marko (sandman), harry osborn (new goblin), norman osborn (green goblin), lan eddie brock (venom).[3]

Latar Wuri[besut | besut sumber]

Nalika Spider-Man pisanan katon ing sangareping taun 1960-an, remaja ing buku komik superhero padatan dimudhunake saka peran sidekick marang protagonis. Seri Spider-Man nampilake Peter Parker, murid sekolah tinggi kang isih remaja anake wong ora duwé lan uripé kasepen. Ora kaya carita pahlawan remaja kang ana sadurunge, kaya déné Bucky lan Robin, Spider-Man ora dimupangatake dadi anak dhidhik saka saben mentor wong diwasa kaya Kapten Amérika lan Batman. Mula iku, dhèwèké kudu bisa ngertini awake dhéwé yèn "anané kakuwatan gedhé uga bakalan ditututi tanggung jawab kang gedhé"-kaya kang dingendikakake Paman Ben sadurunge séda.

Jeneng asli spider-man ya iku Peter Parker. Dhèwèké manggon karo pak dhe lan budhe ing apartemen Queens, Manhattan. Awit cilik dhèwèké wis seneng tanggane sing jenenge Marry Jean Watson.[4] Awal mula dhèwèké dadi spider-man ya iku nalika dhèwèké nileki institut Norman Osborn.[5] Angga-angga kang duwé radioaktif nyakot sing tumunten nggawe peter duwé kekuwatan angga-angga super.[6] Ing carita spider-man (biyasa disingkat "Spidey") Spiderman duwé okeh mungsuh, antarané ya iku:

Spider-Man ya iku salah siji carita superhero kang paling misuwur lan sukses kanthi cara komersial. Minangka karakter unggulan Marvel lan maskot perusahaan, dhèwèké muncul ing pirang-pirang wujud media, kalebu ing acara televisi animasi lan live-action, strip ariwarta sindikasi komik, lan pirang-pirang filem kang dibintangi Tobey Maguire minangka pahlawan "ramah lingkungan" ing telung filem pisanan.

Karakter Pandhukung[besut | besut sumber]

Spider-Man duwé macam-macam karakter pandhukung kang ana sajeroning komik kang wigati ing masalah alur carita yèn dhèwèké iku bintang. Sawisé wong tuwané séda, Peter Parker diopeni bulike kanthi sih-tresna kang akèh, ya iku Mèi Parker, lan pak like, kang nggantekake figur bapak, Ben Parker. Sawisé Lik Ben dipateni karo maling, Bulik Mèi kang dadi siji-sijiné kulawargane Peter, lan bulike cedhak banget karo Peter.

J. Jonah Jameson digambarake minangka penerbit saka Daily Bugle lan bos Peter Parker lan minangka kritikus pedhes Spider-Man, mesthi ngunekake perkara-perkara kang elek babagan superhero ing koran.

Eugene "Flash" Thompson racaké digambarake minangka kanca SMA Parker lan seneng nyiksa dhèwèké, nanging ing wektu kang liya, Eugine dadi kanca kang apikan. Harry Osborn, putrane Norman Osborn, kang paling dikenal minangka kanca cedhake Peter nanging uga saingane Peter.

Pahargyan[besut | besut sumber]

Saka awal karakter, carita Spider-Man wis menang pirang-pirang pahargyan, kaya ta:

  • 1962 Alley Award: Best Short Story—"Origin of Spider-Man" by Stan Lee and Steve Ditko, Amazing Fantasy #15
  • 1963 Alley Award: Best Comic: Adventure Hero title—The Amazing Spider-Man
  • 1963 Alley Award: Top Hero—Spider-Man
  • 1964 Alley Award: Best Adventure Hero Comic Book—The Amazing Spider-Man
  • 1964 Alley Award: Best Giant Comic-The Amazing Spider-Man Annual #1
  • 1964 Alley Award: Best Hero—Spider-Man
  • 1965 Alley Award: Best Adventure Hero Comic Book—The Amazing Spider-Man
  • 1965 Alley Award: Best Hero—Spider-Man
  • 1966 Alley Award: Best Comic Magazine: Adventure Book with the Main Character in the Title—The Amazing Spider-Man
  • 1966 Alley Award: Best Full-Length Story-"How Green was My Goblin", by Stan Lee & John Romita, Sr., The Amazing Spider-Man #39
  • 1967 Alley Award: Best Comic Magazine: Adventure Book with the Main Character in the Title—The Amazing Spider-Man
  • 1967 Alley Award Popularity Poll: Best Costumed or Powered Hero—Spider-Man
  • 1967 Alley Award Popularity Poll: Best Male Normal Supporting Character—J. Jonah Jameson, The Amazing Spider-Man
  • 1967 Alley Award Popularity Poll: Best Female Normal Supporting Character—Mary Jane Watson, The Amazing Spider-Man
  • 1968 Alley Award Popularity Poll: Best Adventure Hero Strip—The Amazing Spider-Man
  • 1968 Alley Award Popularity Poll: Best Supporting Character-J. Jonah Jameson, The Amazing Spider-Man
  • 1969 Alley Award Popularity Poll: Best Adventure Hero Strip—The Amazing Spider-Man
  • 1997 Eisner Award: Best Artist/Penciller/Inker or Penciller/Inker Team—1997 Al Williamson, Best Inker: Untold Tales of Spider-Man #17-18
  • 2002 Eisner Award: Best Serialized Story—The Amazing Spider-Man vol. 2, #30–35: "Coming Home", by J. Michael Straczynski, John Romita, Jr., and Scott Hanna
  • No date: Empire magazine's fifth-greatest comic book character.
  • No date: Spider-Man was the #1 superhero on Bravo's Ultimate Super Heroes, Vixens, and Villains show.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ www.sonypictures.com Spiderman (kaundhuh tanggal 9 Agustus 2011)
  2. ^ Lee, Stan (w), Romita, John (a). "The Birth of a Super-Hero!" The Amazing Spider-Man 42 (November 1966), New York, NY: Marvel Comics
  3. ^ Wright, Bradford W. (2001). Comic Book Nation. Johns Hopkins Press: Baltimore. ISBN 0-8018-7450-5.
  4. ^ Sanderson, Peter. Marvel Universe: The Complete Encyclopedia of Marvel's Greatest Characters (Harry N. Abrams, New York, 1998) ISBN 0-8109-8171-8, Halaman 75
  5. ^ Kiefer, Kit; Couper-Smartt, Jonathan (2003). Marvel Encyclopedia Volume 4: Spider-Man. New York: Marvel Comics. ISBN 0-7851-1304-5.
  6. ^ McCarthy, Helen, 500 Manga Heroes and Villains (Barron's Educational Series, 2006), ISBN 978-0-7641-3201-8

Pranala njaba[besut | besut sumber]