Sintesis kimia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Conto sintesis kimia

Ing kimia, sintesis kimia ( utawa kombinasi) minangka èksekusi gawéan kimia sing migunani kanggo entuk siji utawa pirang-pirang produk . [1] Iki kedadeyan kanthi manipulasi fisik lan kimia biasané ana reaksi siji utawa luwih. Ing panggunaan laboratorium modern, proses kasebut bisa direproduksi lan bisa dipercaya.

Sintesis kimia ngemot siji utawa luwih senyawa (sing diarani reagen utawa reaktan ) sing bakal ngalami transformasi nalika ngalami kahanan tartamtu. Manéka jinis reaksi bisa ditrapaké kanggo nyusun produk sing dikarepaké. Iki mbutuhaké nyampur senyawa ing prau reaksi, kayata reaktor kimia utawa labu bunder-bunder sing sederhana. Akeh reaksi sing mbutuhaké sawétara prosedur kerja utawa pemurnian kanggo ngisolasi produk pungkasan. [2]

Jumlah sing diprodhuksi ing sintesis kimia dikenal minangka asil reaksi . Biasané, panén ditulis minangka massa ing gram (ing papan laboratorium) utawa minangka persentase saka total jumlah teoretis sing bisa diprodhuksi adhedhasar reagen sing matesi . Reaksi sampingan yaiku reaksi kimia sing ora dikarepaké sing nyuda asil sing dikarepaké. Tembung sintesis pisanan digunakaké dening ahli kimia Hermann Kolbe . [3]

Strategi Sintesis Kimia[besut | besut sumber]

Akeh strategi sing ana ing sintesis kimia sing ngluwihi konversi reaktan A dadi produk reaksi B ing sawijining langkah. Ing sintesis multistep, senyawa kimia disintesis liwat serangkaian reaksi kimia individu, masing-masing kanthi tata cara dhewe-dhewe. [4] Contone, sintesis laboratorium paracetamol bisa kalebu telung langkah sintetik individu. Ing reaksi kaskade, pirang-pirang transformasi kimia ana ing siji reaktan, ing reaksi multi-komponen nganti 11 reaktan beda-beda dadi siji produk reaksi lan ing sintesis teleskopik, siji reaktan ngalami pirang-pirang transformasi tanpa isolasi intermediet.

Sintesis Organik[besut | besut sumber]

Sintesis organik minangka cabang khusus sintesis kimia sing ana gandhengané karo sintesis senyawa organik . Ing total sintesis produk kompleks bisa uga mbutuhaké sawétara langkah kanggo nyintesis produk sing disenéngi lan wektu sing ora suwe. Kemampuan ing sintesis organik diregani ing antarané para ahli kimia lan sintesis senyawa sing pancen terkenal utawa angel wis menang para ahli kimia kayata Robert Burns Woodward Hadiah Nobel kanggo Kimia . Yen sintesis kimia diwiwiti saka senyawa laboratorium dhasar, dianggep minangka proses sintetis murni. Yen diwiwiti saka produk sing diisolasi saka tanduran utawa kewan banjur terus dadi senyawa anyar, sintesis kasebut diarani minangka proses semisintetik.

Sintesis Anorganik[besut | besut sumber]

Sintesis anorganik lan sintesis organometalik digunakaké kanggo nyiyapaké senyawa kanthi isi non-organik sing signifikan. Conto ilustrasi yaiku nyiyapaké obat anti-kanker cisplatin saka kalium tetrachloroplatinate . [5]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. Vogel, A.I.; Tatchell, A.R.; Furnis, B.S.; Hannaford, A.J.; Smith, P.W.G. (1996). Vogel's Textbook of Practical Organic Chemistry (5th ed.). Prentice Hall. ISBN 0-582-46236-3.
  2. Vogel, A.I.; Tatchell, A.R.; Furnis, B.S.; Hannaford, A.J.; Smith, P.W.G. (1996). Vogel's Textbook of Practical Organic Chemistry (5th ed.). Prentice Hall. ISBN 0-582-46236-3.
  3. Kolbe, H. (1845). "Beiträge zur Kenntniss der gepaarten Verbindungen". Annalen der Chemie und Pharmacie. 54 (2): 145–188. doi:10.1002/jlac.18450540202. ISSN 0075-4617.
  4. Carey, Francis A.; Sundberg, Richard J. (2013). Advanced Organic Chemistry Part B: Reactions and Synthesis. Springer.
  5. Alderden, Rebecca A.; Hall, Matthew D.; Hambley, Trevor W. (1 May 2006). "The Discovery and Development of Cisplatin". J. Chem. Educ. 83 (5): 728. Bibcode:2006JChEd..83..728A. doi:10.1021/ed083p728.