Simpansé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Opisthokonta

Chimpanzees[1]
Kalamangsa: Pliocene Tengahan – saiki
Pan troglodytes & Pan paniscus.jpg
Common chimpanzee (Pan troglodytes) (kiwa) lan bonobo (Pan paniscus) (tengen)
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Primates
Subordho: Haplorhini
Famili: Hominidae
Subfamili: Homininae
Tribe: Hominini
Subtribe: Panina
Génus: Pan


Oken, 1816

Spésies tipe
Simia troglodytes = Pan troglodytes
Johann Friedrich Blumenbach, 1776
Spésies

Pan troglodytes
Pan paniscus

Pan.png
Distribution of Pan troglodytes (common chimpanzee) and Pan paniscus (bonobo, in red)
Sinonim

Troglodytes E. Geoffroy, 1812 (preoccupied)
Mimetes Leach, 1820 (preoccupied)
Theranthropus Brookes, 1828
Chimpansee Voight, 1831
Anthropopithecus Blainville, 1839[2]
Hylanthropus Gloger, 1841
Pseudanthropus Reichenbach, 1862
Engeco Haeckel, 1866
Fsihego DePauw, 1905

Simpansé iku kethèk gedhé saka Afrika saka gènus Pan, sing wuluné ireng dawa. Simpansé iku kawujudaké saka rong spèsiès: simpansé lumrahPan troglodytus〕lan bonobo (Pan paniscus).

Simpanse iku anggota saka kulawarga Hominidae, bebarengan karo gorila, manungsa, lan urangutan. Manungsa lan simpansé miturut téori kapisah wiwit 4 - 6 yuta taun kapengker.

Simpansé iku kéwan pribumi ing laladan Afrika sangisoring Sahara lan simpansé lumrah sarta bobono bisa ditemokaké ing alas Kongo, kamangka simpansé lumrah uga ana ing lor manèh ing Afrika Kulon. Rong spèsiès iki ana ing pratélan abang IUCN sing ngenani spèsiès kaancem bebaya cures lan nalika Konvènsi Spèsiès Migrasi ing taun 2017, sing dianakaké ing Filipina, simpansé lumrah disèlèksi supaya direksa sacara kusus.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Groves, C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds), ed. Mammal Species of the World (ed. cithakan ka-3). Johns Hopkins University Press. kk. 182–3. ISBN 0-801-88221-4.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. ^ Bernard Wood et alii, Wiley-Blackwell Encyclopedia of Human Evolution, June 2013 (single-volume paperback version of the original 2011 2-volume edition), 1056 pp.; ISBN 978-1-1186-5099-8