Simpansé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Simpansé umum lan bonobo

Simpansé iku kethèk gedhé saka Afrika saka gènus Pan, sing wuluné ireng dawa. Simpansé iku kawujudaké saka rong spèsiès: simpansé lumrahPan troglodytus〕lan bonobo (Pan paniscus).

Simpanse iku anggota saka kulawarga Hominidae, bebarengan karo gorila, manungsa, lan urangutan. Manungsa lan simpansé miturut téori kapisah wiwit 4 - 6 yuta taun kapengker.

Simpansé iku kéwan pribumi ing laladan Afrika sangisoring Sahara lan simpansé lumrah sarta bobono bisa ditemokaké ing alas Kongo, kamangka simpansé lumrah uga ana ing lor manèh ing Afrika Kulon. Rong spèsiès iki ana ing pratélan abang IUCN sing ngenani spèsiès kaancem bebaya cures lan nalika Konvènsi Spèsiès Migrasi ing taun 2017, sing dianakaké ing Filipina, simpansé lumrah disèlèksi supaya direksa sacara kusus.