Siklus Sel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Siklus sel

Pangèrtosan Siklus Sèl[sunting | sunting sumber]

Siklus sèl inggih punika fungsi sèl ingkang dasaripun arupa duplikasi akurat jumlahipun agéng DNA ing salébéting kromosom, lan lajéngipun dipunpisahaen asil duplikasi kasébut pramila kédadosan kalih sèl ènggal ingkang identik .[1]

Fasa ing Siklus Sel[sunting | sunting sumber]

Gambar skematik fase siklus sel yang dikendalikan oleh enzim CDK.[2]

Ing sèl prokariota ingkang botén gadahi inti sèl, siklus sèl kédadosan ngélampahi suatu prosès ingkang dipunsébat pembekahan binèr, ananging teng sèl Èukariota ingkang gadahi inti sèl, siklus sèl kapèrang dados kalih fasé fungsionalipun, fase S lan M, lan fase persiapan, G1 dan G2:[3]

  1. Fasa S (sintèsis)
    Ménika tahap kédadosanipun replikasi DNA. Ing umumipun, sèl salira manungsa bétahakné wékdal kira-kira 8 jam kanggè nyélésèakén tahap punika. Asil rèplikasi kromosom ingkang utuh, dipunpilih sami kaliyan kalih nuklèi sabén guna prosès mitosis ing fasé M.
  2. Fasa M (mitosis)
    Interval wékdal fasé M satunggal jam kirang langkungipun. Tahap ig pundi kédadosan pembelahan sèl . ing mitosis, sèl membelah piyambakipun bentuk kalih sèl anak ingkang kapisah. Ing fasè M kédadosan pintén-pintén jénjang fasè , yaiku:[4]
        • Profasé, fasé kédadosan kondènsasi kromosom lan pertumbuhan [pemintalnya]]. Ing kromosom katingal ing sitoplasma.
        • Promètafasé, ing fasé punika sampul inti sèl terlarut saha kromosom ingkang ngandut kalih kromatid miwiti bermigrasi pinuju bidang èkuatorial (piringan métafasé).
        • Métafasé. kondènsasi kromosom ing bidang èkuatorial nyapai titik ingkang inggal.
        • Anafasé. Sabén sèntromèr wiwit kapisah saha sabén kronatid ing saben-saben kromosom katarik tumuju pemintal kutub .
        • Tèlofasé. Kromosom ing sabén kutub miwiti ngalami dèkondènsasi, dipun saréngi kaliyan kabentukipun malih mèmbran inti sèl saha sitoplasma sampun miwit belah.
        • Sitokineèsis. Pembelahan sitoplasma rampung ingkang sampun kédadosan dèning intéraksi antawis pemintal mitotik, sitoskeleton aktomiosin lan fusi sèl,[5] dan menghasilkan dua sel anak yang identik.
  3. Fasa G (gap)
    Fasa G kaperang saking G1 dan G2 inggih punika fase sintesis zat ingkang dipunbetahaken ing fase saklajengipun. Ing sel mamalia, interval fase G2 kira-kira 2 jam, ananging interval fase G1 gadahi variasi antawis 6 jam ngantos pinten-pinten dinten. Sel ingkang panggenanipun ing fase G1 lami, panggenanipun ing G0 atau “quiescent”. fase punika, sel ajeg ngelampahi fungsi metabolisme kaliyan aktif, ananging boten ugi ngelampahi proliferasi secara aktif. Sel ingkang panggenanipun ing G0 saged mlebet ing siklus sel, utawi ajeg ing fase kasebut ngantos dados apoptosis.
    ing umumipun , sel ing tiyang dewasa ing fase G0. Sel kasebut saged mlebet Sel ing fase G1 dening stimulas antawis sanes arupa : perubahan kepadatan sel, mitogen utawi faktor pertumbuhan, utawi asupan nutrisi.
  4. Interfase
    punika sebuah jedah dhawa antawis setunggal mitosis kaliyan sanesipun. Jedah kasebut kagolong fase G1, S, G2.[6]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, and Peter Walter (2002). Molecular Biology of the Cell - An Overview of the Cell Cycle (4 ed.). Garland Science. ISBN 0-8153-3218-1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=mboc4&part=A3169#A3181. Retrieved 2010-07-10.
  2. ^ (en)Kufe, Donald W.; Pollock, Raphael E.; Weichselbaum, Ralph R.; Bast, Robert C., Jr.; Gansler, Ted S.; Holland, James F.; Frei III, Emil. (2003). Holland-Frei Cancer medicine - Figure 3.2 (6 ed.). Hamilton on BC Decker Inc.,. ISBN 1-55009-213-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=cmed6&part=A591&rendertype=figure&id=A595. Retrieved 2010-07-09.
  3. ^ (en)Kufe, Donald W.; Pollock, Raphael E.; Weichselbaum, Ralph R.; Bast, Robert C., Jr.; Gansler, Ted S.; Holland, James F.; Frei III, Emil. (2003). Holland-Frei Cancer medicine - Proliferation (6 ed.). Hamilton on BC Decker Inc.,. ISBN 1-55009-213-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=cmed6&part=A591#A592. Retrieved 2010-07-09.
  4. ^ (en)Tom Strachan, Andrew P Read (1999). Human Molecular Genetics (2 ed.). Wiley-Liss. p. Figure 2.10. Cell division by mitosis. ISBN 1-85996-202-5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=hmg&part=A127&rendertype=figure&id=A140. Retrieved 2010-08-10.
  5. ^ (en)"Animal cell cytokinesis.". Research Institute of Molecular Pathology; Glotzer M.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11687493. Retrieved 2011-06-11.
  6. ^ (en)Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, and Peter Walter (2002). Molecular Biology of the Cell - Interphase (4 ed.). Garland Science. ISBN 0-8153-3218-1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=mboc4&part=A4754&rendertype=def-item&id=A5350. Retrieved 2010-07-10.

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Siklus Sel ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Siklus_Sel&oldid=835019"