Siklus Sel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Siklus sèl

Pangèrtosan Siklus Sèl[besut | besut sumber]

Siklus sèl inggih punika fungsi sèl ingkang dasaripun arupa duplikasi akurat jumlahipun agéng DNA ing salébéting kromosom, lan lajéngipun dipunpisahaen asil duplikasi kasébut pramila kédadosan kalih sèl ènggal ingkang identik.[1]

Fasa ing Siklus Sel[besut | besut sumber]

Gambar skematik fase siklus sèl yang dikendalikan olèh enzim CDK.[2]

Ing sèl prokariota ingkang botén gadhah inti sèl, siklus sèl kédadosan ngélampahi suatu prosès ingkang dipunsébat pembekahan binèr, ananging wonten ing sèl Èukariota ingkang gadhah inti sèl, siklus sèl kapèrang dados kalih fasé fungsionalipun, fase S lan M, lan fase persiapan, G1 dan G2:[3]

  1. Fasa S (sintèsis)
    Ménika tahap kédadosanipun replikasi DNA. Ing limrahipun, sèl salira manungsa bétahakné wekdal kira-kira 8 jam kanggé nyélésèakén tahap punika. Asil rèplikasi kromosom ingkang wutuh, dipunpilih sami kaliyan kalih nuklèi sabén guna prosès mitosis ing fasé M.
  2. Fasa M (mitosis)
    Interval wekdal fasé M satunggal jam kirang langkungipun. Tahap ig pundi kédadosan pembelahan sèl. ing mitosis, sèl membelah piyambakipun wujud kalih sèl anak ingkang kapisah. Ing fasè M kédadosan pintén-pintén jénjang fasè , ya iku:[4]
        • Profasé, fasé kédadosan kondènsasi kromosom lan pertumbuhan pemintalnya. Ing kromosom katingal ing sitoplasma.
        • Promètafasé, ing fasé punika sampul inti sèl terlarut saha kromosom ingkang ngandut kalih kromatid miwiti bermigrasi pinuju babagan èkuatorial (piringan métafasé).
        • Métafasé. kondènsasi kromosom ing babagan èkuatorial nyapai titik ingkang inggal.
        • Anafasé. Sabén sèntromèr wiwit kapisah saha sabén kronatid ing saben-saben kromosom katarik tumuju pemintal kutub.
        • Tèlofasé. Kromosom ing sabén kutub miwiti ngalami dèkondènsasi, dipunsaréngi kaliyan kabentukipun malih mèmbran inti sèl saha sitoplasma sampun miwit belah.
        • Sitokineèsis. Pembelahan sitoplasma rampung ingkang sampun kédadosan déning intéraksi antawis pemintal mitotik, sitoskeleton aktomiosin lan fusi sèl,[5] dan menghasilkan dua sèl anak yang identik.
  3. Fasa G (gap)
    Fasa G kapérang saking G1 dan G2 inggih punika fase sintesis zat ingkang dipunbetahaken ing fase salajengipun. Ing sèl mamalia, interval fase G2 kira-kira 2 jam, ananging interval fase G1 gadhah variasi antawis 6 jam ngantos pinten-pinten dinten. Sel ingkang panggènipun ing fase G1 lami, panggènipun ing G0 atau “quiescent”. fase punika, sèl ajeg nglampahi fungsi metabolisme kaliyan aktif, ananging boten ugi nglampahi proliferasi kanthi aktif. Sel ingkang panggènipun ing G0 saged mlebet ing siklus sèl, utawi ajeg ing fase kasebut ngantos dados apoptosis.
    ing limrahipun , sèl ing tiyang diwasa ing fase G0. Sel kasebut saged mlebet Sel ing fase G1 déning stimulas antawis sanès arupa : owah-owahan kepadatan sèl, mitogen utawi faktor pertumbuhan, utawi asupan nutrisi.
  4. Interfase
    punika sebuah jedah dawa antawis satunggal mitosis kaliyan sanèsipun. Jedah kasebut kagolong fase G1, S, G2.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, and Peter Walter (2002). Molecular Biology of the Cell - An Overview of the Cell Cycle (ed. 4). Garland Science. ISBN 0-8153-3218-1. Dijupuk 2010-07-10. 
  2. ^ Kufe, Donald W.; Pollock, Raphael E.; Weichselbaum, Ralph R.; Bast, Robert C., Jr.; Gansler, Ted S.; Holland, James F.; Frei III, Emil. (2003). Holland-Frei Cancer medicine - Figure 3.2. Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School Boston, Department of Surgical Oncology, University of Texas, MD Anderson Cancer Center, Department of Radiation and Cellular Oncology, University of Chicago Hospital, Chicago Tumor Institute, University of Chicago Chicago, University of Texas, MD Anderson Cancer Center, Houston, American Cancer Society, Derald H Ruttenberg Cancer Center, Mount Sinai School of Medicine New York (ed. 6) (Hamilton on BC Decker Inc.,). ISBN 1-55009-213-8. Dijupuk 2010-07-09. 
  3. ^ Kufe, Donald W.; Pollock, Raphael E.; Weichselbaum, Ralph R.; Bast, Robert C., Jr.; Gansler, Ted S.; Holland, James F.; Frei III, Emil. (2003). Holland-Frei Cancer medicine - Proliferation. Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School Boston, Department of Surgical Oncology, University of Texas, MD Anderson Cancer Center, Department of Radiation and Cellular Oncology, University of Chicago Hospital, Chicago Tumor Institute, University of Chicago Chicago, University of Texas, MD Anderson Cancer Center, Houston, American Cancer Society, Derald H Ruttenberg Cancer Center, Mount Sinai School of Medicine New York (ed. 6) (Hamilton on BC Decker Inc.,). ISBN 1-55009-213-8. Dijupuk 2010-07-09. 
  4. ^ Tom Strachan, Andrew P Read (1999). Human Molecular Genetics. University of Newcastle, University of Manchester (ed. 2) (Wiley-Liss). k. Figure 2.10. Cell division by mitosis. ISBN 1-85996-202-5. Dijupuk 2010-08-10. 
  5. ^ "Animal cell cytokinesis.". Research Institute of Molecular Pathology; Glotzer M. Dijupuk 2011-06-11. 
  6. ^ Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, and Peter Walter (2002). Molecular Biology of the Cell - Interphase (ed. 4). Garland Science. ISBN 0-8153-3218-1. Dijupuk 2010-07-10. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]