Sfinks Agung Giza

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sfinks Agung Giza

Sfinks Agung Giza (Arab: أبو الهول‎‎ Abū al Hūl, Inggris: The Terrifying One) ya iku réca sfinks gédhe sing wujudé separo manungsa lan separo singa sing ana ing Mesir, ing Dataran Giza, pinggir kulon Kali Nil, cerak Kairo saiki.Sfinks Agung Giza iku patung gedhé dhéwé ing dunya sing digawé saka watu siji kang wutuh lan dipercaya dibangun Mesir Kuno ing milenium katiga SM[1]. Jeneng sing digunakaké masarakat Mesir Kuno kanggo nyebut patung iki ora ana sing mangerteni[1]. Jeneng "sfinks" sing biyasa digunakaké dijupuk saka jeneng makluk mitologi Yunani karo awak singa, sirah wanita, lan sewiwi garudha, sanajan patung sfinks Mesir duwé sirah lanang[2]. Tembung "sfinks" asalé saka basa Yunani (Yunani: Σφιγξ, salin aksara Sphinx, sing tegesé nyekik, amarga sfinks saka mitologi Yunani nyekik wong sing ora bisa njawab teka-teki[2].

Cathetan suku[besut | besut sumber]