Sfinks Agung Giza

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Sfinks Agung Giza

Sfinks Agung Giza (Basa Arab: أبو الهولAbū al Hūl, Basa Inggris: The Terrifying One) ya iku réca sfinks gédhe sing bentuke separo manungsa lan separo singa sing ana ing Mesir, ing Dataran Giza, pinggir kulon Kali Nil, cerak Kairo saiki.Sfinks Agung Giza iku patung paling gedhe ing dunya sing digawé saka watu siji kang wutuh lan dipercaya dibangun Mesir Kuno ing milenium ketiga SM[1]. Jeneng sing digunakaké masyarakat Mesir Kuno kanggo nyebut patung iki ora ana sing mangerteni[1]. Jeneng "sfinks" sing biyasa digunakaké dijupuk saka jeneng makhluk mitologi Yunani karo awak singa, sirah wanita, lan sewiwi garudha, senajan patung sfinks Mesir nduwèni sirah lanang[2]. Tembung "sfinks" asale saka basa Yunani (basa Yunani: Σφιγξ, sing artine nyekik, amarga sfinks saka mitologi Yunani nyekik wong sing ora bisa njawab teka-teki[2].

Cathetan suku[sunting | besut sumber]