Menyang kontèn

Setatsiyun Kapas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Stasiun Kapas

  • Singkatan: KPS
  • Nomor: 4401
Bangunan anyar Setatsiyun Kapas, 2015
Letak
PropinsiJawa Wetan
KabupatènBajanegara
KecamatanKapas
DésaKapas
Koordinat7°11′57″S 111°56′00″E / 7.199149°S 111.933346°E / -7.199149; 111.933346Koordhinat: 7°11′57″S 111°56′00″E / 7.199149°S 111.933346°E / -7.199149; 111.933346
Sujarah
Liyan-liyan
OpratorPT. Kereta Api Indonesia
Daerah Operasi VIII Surabaya
Kelas setasiunIII/cilik[1]
PunggelanKPS
Nomer setasiun4401
Dhuwuring stasiun+20 m
Kilometerkm 131+272 lintas Gundih-Gambringan-Bojonegoro-Surabaya Pasarturi
LayananEkonomi Lokal
LoketSistem tiket daring, nglayani pemesanan langsung ing loket kanggo KA lokal.
Operasi
Cithakan:Adjacent stations
Fasilitas
Kathahing jalur4 (jalur 2 lan 3: sepur lurus)
Kathahing peronSiji peron sisi sing cukup dhuwur
Jinis pasinyalan
30px Fasilitas parkir:
Ya
Diagram jalur setatsiyun


Setatsiyun Kapas (KPS) yaiku kelas III / setatsiyun sepur cilik sing dununge ing Kapas, Kapas, Bajanegara ; ing dhuwur +20 meter; kalebet ing Daerah Operasi VIII Surabaya. Setatsiyun iki cukup gampang dituju amarga cedhak Jalan Raya Babat - Bojonegoro.

Setatsiyun iki wiwitane nggunakake sistem sinyal mekanik lan duwe telung jalur rel kanthi garis 2 minangka garis lurus. Sawise bagean dobel Bojonegoro - Babat resmi dioperasikake wiwit pertengahan April 2014 [2], jalur 2 digunakake minangka sepur lurus kanggo arah Semarang mawon, dene jalur 3 digunakake minangka sepur lurus kanggo arah Surabaya . Sajrone pambangunan trek dobel, telung jalur kasebut rada digeser saka posisi asline sing nyebabake bangunan lawas setatsiyun iki kudu dibongkar lan diganti karo bangunan anyar sing luwih gedhe, banjur nambahake jalur putar anyar ing sisih kidul kulon saka setatsiyun supaya jumlah garis tambah dadi papat. Kajaba iku, sistem sinyal kasebut diowahi saka sinyal mekanik dadi sistem sinyal listrik.[3] Biyen, ing sisih wetan setatsiyun iki, sadurunge Setatsiyun Sumberejo, ana halte bis Balen lan Besuki, sing saiki wis ora aktif.[4]

Prastawa[besut | besut sumber]

Ing tanggal 23 Januari 2009, ana tabrakan kreta Rajawali lan sepurpeti kemas Antaboga ing setatsiyun iki, ing baris 1 sing tepat. Supir sepur Sepur Antaboga tilar donya amarga kacilakan kasebut. Kecelakaan kasebut kedadeyan miturut omongane uwong amarga kelalen supir sepur lan asisten sopir Sepur Rajawali, yaiku nglanggar sinyal lumebu nalika aspek sinyal (sinyal) isih nuduhake bebaya. Petugas PPKA ora ngalih pesen dhuwit menyang jalur 2 sing isih kosong. Tabrakan kasebut ora bisa dihindari. Saka kedadeyan kasebut, dicathet yen insinyur kereta kontainer Antaboga lan asistene tiwas ing lokomotif sing remuk.[5]

Paripustaka[besut | besut sumber]

Setatsiyun sadurungé:
Setatsiyun Bajanegara
Jalur sepur Gambringan-Surabaya Pasarturi Setatsiyun sabanjuré:
Setatsiyun Sumberejo
  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia.
  2. Aziz, Abd (2014-04-22). "Rel jalur ganda Surabaya-Bojonegoro tersambung 55 km". Antara News. Dibukak ing 2020-04-18.
  3. Ritonga, Efri NP (2014-05-09). "Rel Ganda Tersambung, Bulan Depan Kereta Ditambah". Tempo (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2018-04-11.
  4. Officieele Reisgids der Spoor en Tramwegen en Aansluitende Automobieldiensten op Java en Madoera. Staatsspoor en Tramwegen Particuliere Spoor en Tramweg-Maatschappijen. 1931. kc. 168–171.
  5. Kompas.com: KA Rajawali Tabrak KA Antaboga