Ujung Koréa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Semenanjung Koréa)
Korean Peninsula
Lokasi Ujung Korean

Ujung Koréa (Hangul: 한반도 Han bando ing Koréa Kidul, 조선반도 Choson bando ing Koréa Lor) ya iku ujung ana ing Asia wétan, kang dawané watara 1.100 kilomèter menyang arah kidul dharatan Asia kontinental nganti tekan Samudra Pasifik lan diubengi Segara Jepang (ing Koréa dikenal kanthi jeneng "Segara Wétan") ing sisih wétan, Segara China Wétan ing sisih Kidul, lan Segara Kuning ana ing sisih kulon.[1] Ujung Koréa saiki dibagi dadi rong nagara ya iku Koréa Kidul lan Koréa Lor.[2] Sadurunge pecah lan dadi rong nagara nalika Perang Dunia II, Koréa ya iku entitas pulitik tunggal kang wewengkone ana ing kiwa-tengené Ujung Koréa.[2] Perbatasan Ujung Koréa ana ing sisih lor dianggep dadi wates pulitik antarané Koréa Lor lan Républik Rakyat Cina (1.416 km) lan Rusia (19 km).[1] Perbatasan iki ana kanthi cara alami ya iku Kali Yalu (Amnok) lan Kali Tumen.[1]

Géografi[besut | besut sumber]

70 persèn saka wewengkon Ujung Koréa awujud pagunungan lan lemah kang bisa diusahake kanggo lahan pertanian kang luwih cilik.[2] Jajaran pagunungan kang baris ana ing wewengkon pérangan lor lan wétan, kanthi pucuk paling dhuwur ya iku Gunung Baekdu (2.744 m) ana ing wewengkon wates karo Républik Rakyat Cina.[1] Dawané garis pasisir ujung Koréa ya iku 8.460 kilomèter, lan ana ing sisih kidul ujung tinemu lekukan kang ora rata lan teluk.[1] Pulau-pulau cilik kang jumlahe 3.579 mapan anaing sisih kidul lan kulon saka ujung iki.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]