Kali Tumen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Koordhinat: 42°25′47″N 130°36′41″E / 42.42972°N 130.61139°E / 42.42972; 130.61139

Kali Tumen
Location Tumen-River.png
Lokasi Sungai Tumen
Jeneng Cina
Cina Padatan 圖們江
Cina Prasaja 图们江
Cithakan:Infobox Chinese/Korean
Jeneng Mongol
Mongol Түмэн гол, Tümen gol
Cithakan:Infobox Chinese/Manchu
Jeneng Ruslan
Ruslan Туманная река, Tumannaya Reka

Kali Tumen utawa Kali Tuman ya iku kali kang dawané 521 km, kang dadi wates antarané nagara Républik Rakyat Cina, Koréa Lor, lan Rusia; hulu saka kali iki ana ing Gunung Baekdu lan ngalir nganti tekan Segara Jepang (Segara Wétan).[1] Kali iki ngalir ana ing Asia bagean lor-wétan, ing wates antarané RRC lan Koréa Lor, lan antarané Koréa Lor lan Rusia ana ing 17 kilometere terakhire sadurunge tekan Segara Jepang.[1] Kali iki dadi wates ana ing sisih kidul Provinsi Jilin ing Manchuria lan wates sisih lor provinsi Hamgyong Utara lan provinsi Yanggang ana ing Koréa Lor.[1] Gunung Baekdu kang mapan ing wtes Cina-Koréa Lor dadi sumber saka kali iki, lan uga dadi sumber saka Kali Yalu.[1] Jeneng kali iki asalé saka sawijining tembung saka Mongolia tümen, kang duwé teges i "satus sewu" utawa samyriad.[1] Kali iki wis dicemari déning pabrik-pabrik kang ana ing kiwa-tengené kali tumeng iki ana ing Koréa Lor dan Cina; nanging kali iki isih daya tarik kanggo wisatawan kang ana ing kawasan iku.[2] Ing Tumen, Jilin, Cina, ya iku papan kanggo berpesiar ana ing pinggiran kali kang ana warung kang bisa ndelok sesawangan kang ana.[1] Jeneng Rusia kali iki ya iku Tumannaya, tegese ana kabute.[2]

Cathetan SUku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f [1] Onishi, Norimitsu, "Tension, Desperation: The China-North Korean Border", October 22, 2006. Much of the information cited in this footnote comes from the captions to the large illustrated map published with the newspaper article and available online with it.
  2. ^ a b www.britannica.com