Selena

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Disambig.svg
Kaca iki ngenani si Amérika Sarékat penulis lagu Selena. Kanggo kagunan liya, pirsani Selena (disambiguasi).
Selena Quintanilla-Pérez
Selena memorial.jpg
Selena, June 11 1994, jroning Grammy Awards
Pratélan latar wuri
Jeneng lair Selena Quintanilla[1]
Paraban Selena, Selena Pérez
Saka Lake Jackson, Texas, Amérika Sarékat
Génre Tejano, Mexican cumbia, Ranchera, Latin pop, Spanish pop, R&B, Pop
Pakaryan penulis lagu, penyanyi, modhèl, disainer busana, aktris lan produser musik
Piranti Vocals
Mangsa akarya 1982-1995
Labèl Freddie Records, Cara Records, GP Productions, EMI Latin, Q-Productions, SBK Records
Sing magepokan Selena y Los Dinos, Abraham Quintanilla III, Suzette Quintanilla, Chris Pérez, Wyclef Jean
Sana jaringan Q-Productions.com

Selena Quintanilla-Pérez (16 April, 1971 – 31 Maret, 1995), utawa luwih dikenal minangka Selena, iku penyanyi, penulis lagu, penyanyi, modhèl, disainer busana, aktris lan produser musik saka Amérika Sarékat (Mexican American), sing dijuluki "The Queen of Tejano music".[2] Anak wuragil saka pasangan Amérika katurunan Meksiko iki wis ngluncuraké album pisanan ing yuswa 12 taun. Selena menangaké Female Vocalist ing taun 1987 Tejano Music Awards lan ngéntukaké kontrak karo EMI sawetara taun sakwisé iku. Selena tansaya misuwur ing wiwitan taun 1990-an, utamané ing nagara-nagara sing nganggo basa Spanyol.

Selena luwih populèr ing Amérika Lor sawisé diprejaya ing yuswa 23 déning Yolanda Saldívar, presidhèn klub penggemaré. Ing tanggal 12 April, 1995, rong minggu sawisé Selena tilar donya, George W. Bush, Gubernur Teksas wektu iku, nyatakaké dina ulang taun Selena minangka "Selena Day" ing Texas.[3] Warner Bros mrodhuksi Selena, sawijining film adhedhasar riwayat uripé Selena sing dibintangi déning Jennifer Lopez, ing taun 1997. Kauripan Selena uga dadi dhasar saka musical Selena Forever sing dibintangi Veronica Vazquez minangka Selena. Sasi Juni 2006, Selena dikurmati kanthi muséum lan siji reca prunggu ukuran manungsa utuh (Mirador de la Flor sing dipasang ing Corpus Christi, Texas), sing ditekani para atusan pemujané saben minggu.

Diskografi[besut | besut sumber]

Independent Studio albums
EMI Studio albums

Filmografi[besut | besut sumber]

Film
Taun Film Peran Cathetan
1995 Don Juan DeMarco Ranchera singer Minor role
Television
Year Title Role Notes
1985–1995 Johnny Canales Show herself TV appearances
1987–1995 Tejano Music Awards herself TV appearances
1993 Dos mujeres, un camino herself
1997 The Making of Selena the movie
1998 Por Siempre Selena
1998 E! True Hollywood Story: The Murder Trial of Selena
1999 VH1 All Access: Selena
2000 Para Siempre Selena
2001 - present Por Siempre... Selena
2005 Selena !VIVE! herself honoree
2008 Biography TV series (2 episodes)
2009 Top Trece TV series (1 episode)
2009 Historia de una Leyenda TV series (1 episode)
2010 Famous Crime Scene: Selena TV series (1 episode) featured

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Selena Quintanilla Samora in the Spanish naming system.
  2. ^ Mitchell, Rick. "Selena". Houston Chronicle, May 21, 1995. Retrieved on February 1, 2008.
  3. ^ Orozco, Cynthia E. Quintanilla Pérez, Selena. The Handbook of Texas online. Retrieved on May 29, 2009

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Selena&oldid=1093438"