Saos tiram

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Saos tiram
OysterSauce2.jpg
Cina Padatan
Cina Prasaja
Werdi literalminyak/cairan tiram
Jeneng Cina liyané
Cina Padatan 蚵油

Saos tiram ( Hanzi :蚝油pinyin : Hao You) ya iku saos kenthel werna rada ireng ing masakan Cina digawe saka adhedhasar kerang lan duwe rasa gurih lan asin .

Saos tiram sing becik digawe saka tiram sing dimasak dadi kenthel tanpa ditambah uyah, monosodium glutamat (vetsin) lan tanpa pengawet. Ana uga saos tiram sing isih ngandhut irisan daging kerang cilik.

Saos tiram paling becik ora enak lan larang banget, saos kerang ora dienggo akeh wong digawe saka kaldu kerang sing sithik ditambah glepung sithik, gula karamel lan glosemium monosodium.

Saos tiram vegetarian khusus digawe saka bahan jamur kanthi bahan rempah-rempah sing ditambah. Lee Kum Kee minangka salah sawijining produsen tiram terkenal.

Asal-usul[besut | besut sumber]

Masyarakat provinsi Guangdong ing China duwe tradhisi nggawe tiram garing (蠔 豉 háochǐ) saka tiram sing garing ing srengenge sawise dirumus nganggo banyu uyah.

Ing taun 1888, sawijining pengusaha sing jenenge Lee Kam Sheung saka desa Nam Shui ing provinsi Guangdong nggawe saus saka banyu sing digodhog supaya nggawe tiris garing ditambah gula lan bahan liyane.

Pabrik saos Lee Kam Sheung ing desa Nam Shui kejiret geni ing taun 1902, saengga pabrik lan pusat penjualan saus tiram dipindhah menyang Macao, minangka cikal bakal perusahaan Lee Kum Kee. Ing taun 1932, perusahaan Lee Kum Kee netepake wakil ing Hong Kong lan merek dagang Lee Kum Kee dadi saya misuwur ing saindenging jagad nganti saiki.

Piguna ing olah-olahan[besut | besut sumber]

Saos tiram nduweni rasa asin sing cukup kuat manawa sajian sing nggunakake saos tiris biasane ora perlu ditanduri asin utawa kecap.

Saos kerang biasane digunakake minangka perasa kanggo sayuran sauteed kayata cap cai lan oseng kalian . Saos tiram uga bisa digunakake kanggo mie goreng utawa sega goreng .

Pranala njaba[besut | besut sumber]