Sénggot

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Sénggot. Watu kang dipasang kanggo bandhul katutupan sesuketan.

Sénggot ya iku arané piranti kanggo njupuk banyu saka sumur utawa kali. Sénggot wus digunakaké déning wong Mesir kuna, kanggo njupuk banyu saka kali Nil[1]. Piranti iki isih digunakaké ing pirapira tlatah ing Afrika lan Asia. Malah ing India isih umum digunakaké ing karang padésan kaya ta ing tlatah Bhojpuri kang diarani "dhenki", uga ung Hungaria karan "gémeskút"[2]. Ing basa Inggris diarani shadoof utawa shaduf, kang dijupuk saka tembung Arab شادوف, šādūf. Ing basa Yunani kuna karan kēlōn (κήλων) utawa kēlōneion (κηλώνειον).

Sénggot dipasang ana sacedhaking sumur, kanthi cagak pengkuh cacah siji utawa loro. Cagak bisa migunakaké pring utawa tanduran urip, umpamané wit randhu kang sengaja ditandur ing kono.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ John Roberts (historian), edited by Allen Lane (2013). The Penguin History of the World. Penguin Books. 
  2. ^ Hortobágy National Park