Ratan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Dalan ing Broek ing Waterland, Walanda
Jalan ing kutha Bukares (Romania)

Ratan iku papan umum thoroughfare ing lingkungan sing diwangun . Iki minangka bagéyan umum bangunan tanah sing ana gandhengane karo konteks kutha, ing endi masarakat bisa bebas kumpul, sesambungan, lan pindhah. Dalan bisa dadi gampang kaya tambalan rereget, nanging luwih asring diaspal kanthi permukaan sing awet lan awet kayata tarmac, beton, batu bata utawa bata . Bagean uga bisa diluncurake kanthi aspal, ditempelake ing ril, utawa disiapake kanggo nampung lalu lintas non- pejalan kaki .