Ransomware

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ransomware

Ransomware ya iku sejenis malware kang bisa nyerang komputer utawa télpon sèlulèr (ponsèl). Penyerang bakal nglakokaké ènskripsi ing data komputer utawa posel panggua. Malware iki bisa nyolong data pengguna, ngehapus informasi, lan ngrusak sistem. Serangan paling akèh tinemu léwat fasilitas internet, kaya ta layang èlèktronik lan situs. Ransomware dikenal uga kanti jeneng cryptovirus, iki mau amarga kemampuan ènkripsiné.[1] Pangguna dipeksa supaya mbayar kanggo bèn bisa éntok kunci dikrepsiné. Pangguna racaké dijanjèni bakal olèh manèh data-data kang dicolong, system kang mbalék normal, lan mbaléké informasi kang ilang. Ananging kabèh mau durung bisa dipastekaké yèn penyerang bener-bener ngilangi ransomware utawa gawé virus ksebut turu.[1]

È-mail ya iku arupa salah siji média kang bisa disusupi ransomware. Virus iki nyerangg ngléwati lampiran é-mail. Virus iki wiwit nginfèki nalika pangguna mbukak lampiran tanpa dingertèni karo pangguna. Saliyané léwat média é-mail, ransomware uga bisa manak léwat worm lan Trojan liyané. Virus iki bisa mlebu ing system komputer tanpa dingertèni panguna. Ora mung nginfèksi sisitem komputer, pernagkat-perangkat lunak ing system kasebut uga bisa kena serangan virus iki. Kanggo komputer, virus iki paling akèh nyerang system oprasi Microsoft Windows.[1] Ransomware dikenal kanti kemampuané nglakokaké ènkripsi data. Data asli bakal dihapus, kang isih anamung data kang wis di-ènkripsi. Data- data kang wis dienkripsi bisa dikirimké marang pira-pira émail kanti tujuan ngrusak. Skliyané iku ransomware uga bisa ngehapus dokumèn, gambar, lan video. Isa uga gawé system kerja kanti ora sakmestiné. Isa ngrusak sekabèhané utawa uga ngrusak sapérangan komponèn-komponèn penting saka system utawa perangkat lunak kang ana. Sistem bisa mandeg total lan ora bisa manèh digunkaké.[2] Saliyané iku ransomware uga bisa nyolong data pribadi pangguna kaya ta, identitas, lan tembung kunci. Tujuan utama saka penyerangan ya iku duwit.[1]

Isa didelok jelas saka teror kanggoné pengguna supaya mènèhi duwit kanggo ngilang virus iki. Pira-pira tipe ransomware mbebayani banget, amarga bisa gawé kabèh sistem mandeg total. Mènèhi duwit marang panyerang uga solusi kang ora trep. Amerga bisa waé duwit wis dikirimaké ananging panyerang ora gelem mènèhi tembung sandi kanggo ronsomware. Panjalukan duwit iki bisa léwat internet utawa ora. Contoné infèksi kadadéan ana ing wektu ngakses internèt, mangka pesen pembayaran bakal kanti terus-terusan nongol ing wektu ngakses internèt. Wondéné yèn kang diinfèksi ya iku data ing komputer utawa Hp, mangka nalika mbukak data kasebut bakal nongol pesen kanggo mbayar tembung sandi ransomware. Bingung iku mesti yèn nalika ngertèni sistem kainfèksi ransomware. Amerga panik iku mangka kanti gampang duwit dikèkaké déning panyerang. Padahal sebeneré peringatan saka pnyerang ora mesti bener. Antivirus kang ana saiki wis bisa ndetèksi ransomware, ngehapus, lan mbalèkaké data kang diinfèksi. Antifirus kasebut kaya ta Norton AntiVirus, Kaspersky, lan McAfee iku arupa antivirus kang bisa ngehapus virus iki.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]